Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Alsace handlar i hög grad om mat och vin. Alsace är full av romantiska blomsterdekorerade städer med korsvirkeshus och naturupplevelser i skogarna vid Rhen och Vogeserna. Det finns stora städer som Strasbourg och Colmar som erbjuder internationell atmosfär med en tydlig alsacisk prägel.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Det finns Frankrike och så finns det Tyskland. Och så finns det Alsace, som förmodligen är Frankrikes svar på Skåne eller Jylland. Regionen är den minsta i Frankrike och är starkt influerad av att ha varit del av både Tyskland och Frankrike.

Alsace har otroligt mycket att erbjuda för dem som kommer på besök. Här är naturupplevelser för de aktiva, gastronomi för nyfikna gommar och en dramatisk historia att berätta för dem med smak för historia. Dessutom finns det en uppsjö av spännande museer och parker att besöka för gäster i alla åldrar. I Mulhouse finns t ex. världens största samling av veteranbilar och det största tågmuseum.

Trots regionens turbulenta historia av svängande geopolitiska status, är det ingen tvekan att invånarna är franska, även om den djupa anslutningen inte alltid motsvarats av den franska regeringen. De anser det en förolämpning att bli missförstådda som tyskar. Den franska flaggan tricolore vajar mer i Alsace än någon annanstans i resten av Frankrike.

Alsace är en kittel av upplevelser och en av de mest populära regionerna bland skandinaver. En anledning är det korta avståndet som gör det lätt att köra i egen bil, en anna är alla de fina möjligheterna till upplevelser av många olika slag.

Städer

Huvudstaden i Alsace är Strasbourg som rymmer många internationella institutioner, och full av internationell atmosfär. Staden i norr gränsar till - och växer in i Tyskland till ett samlat område med ca. 650 tusen invånare. Här finns ett historiskt centrum som är lättast att ta sig runt i till fots eller med cykel. Frankrikes högsta kyrktorn finns på den majestätiska katedralen Notre Dame som reser sig stolt som stadens varumärke. Även de stolta alsaciska gastronomiska traditioner är värda att utforska då staden är fylld med restauranger i alla prisklasser.

Colmar i söder kallar sig Alsaces vinhuvudstad och ligger på vinrutten i Alsace. Staden har varit förskonad från ödeläggelse från den franska revolutionen, det fransk-preussiska kriget 1870 och de två världskrigen. Därför är stadens centrum arkitektoniskt sammanhållet och en intressant destination för många resenärer. Här finner man ett solrikt klimat vilket betyder att staden faktiskt ligger som nummer två på listan av de torraste städer i Frankrike. Det gör inte bara området idealiskt för vin, men också till ett favoritresmål.

Längs den vackraste vinrutten i Frankrike, Route des vins d’Alsace ligger den ena vackra vinstaden efter den andra. Städer som Ribeauvillé, Eguisheim och Riquewihr med korsvirkeshus och pastelfärger samt överflöd av blommor i alla dess färger bjuder besökande välkomna med en stämning som för några vill vara på gränsen till det sagolika. Men charmerande, det är det!

Historia

Alsace är om någon en region i Frankrike präglad av historia. Här har varit något av händelsernas centrum från tidernas morgon. Med sin placering i gränslandet mellan de två kämparna, Tyskland och Frankrike har Alsace de senaste 2000 åren varit en leksak för furstar, kungar och diktatorer.

Kelter och germaner var dominerande fram till omkring 100 f.Kr., när romarna under nästan 500 år sitter på Alsace. Frankerna erövrar Alsace runt år 600 e.Kr. tills Karl den Store - Charlemagne - två hundra år senare samlar germanerna i ett löst förbund. Alsace är under de nästa 800 år underlagt det tyska kejsarriket fram till de 30-åriga krigen i 1618-1648, då Alsace efter Westfaliska freden tillfaller Frankrike. I tiden efter den franska revolutionen år 1789 stöder folket i Alsace den franska republiken och nationalsången Marseljäsen (La Marseillaise), skriven i Strasbourg av Roger de Lisle år 1792. Tyskland återfår Alsace och delar av Lorraine under fransk-tyska kriget 1870-71.

Vid 1:a Världskriget är det Nordöstfrankrike som går hårdast åt och kriget kallas i Frankrike för La Grande Guerre (det stora kriget) på grund av det stora antal människor som mister sina liv. Efter kriget faller Alsace och Lorraine tillbaka i franska händer. Under 1930 bygger man den berömda och ökända Maginotlinjen i Alsace. Det enorma befästningsnätverket skulle fungera som ett bålverk mot en eventuell invasion från Tyskland.
Under 2:a Världskriget väljer tyskarna därför att kringgå Maginotlinjen och ner genom Belgien och Ardennerna, i syfte att ockupera större delen av Frankrike. Hela regionen är efter kriget hårt drabbat av krigsskador, men tillfaller Frankrike efter de Allierades seger över Nazi-Tyskland.

Europarådet får år 1949 sitt huvudkontor i Strasbourg och 30 år senare håller det dåvarande Europaparlement sina ordinarie sammanträden i staden som idag är en av de viktigaste politiska städerna i Europa.

Sol & Bad

Alsace har ingen kust, så området är inte ett resmål för badgäster som letar efte sand under fötterna.
Å andra sidan är det möjligt att segla i husbåt på Rhen och de många kanalerna i området. Väljer man istället en vandring i bergen finns det goda möjligheter att doppa sig i de svalkande vattnet i en sjö eller en porlande bäck.

Naturupplevelser

Även om regionen Alsace är liten till storleken erbjuder regionen en rik variation av natur som främst har Rhen som det naturliga centrum, floden skär genom området från norr till söder. Öster om Rhen, mot Tyskland ligger Schwarzwald - bergskedjan med den svarta skogen och i motsatt riktning finner man Vosges - de Alsaciska bergen som i den sydligaste delen av regionen planar ut till böljande kullar och kallas därför ballons. Mellan Vosges och Schwarzwald ligger den frodiga floddalen som är hela 130 km lång.

Vogeserna stiger upp till 1500 meters höjd och inbjuder till vandring och eftersom här finns mer än 4000 km vandringsleder, finns det goda möjligheter för stora och varierande upplevelser. Vogeserna är skogklädda och det finns många små och stora sjöar som lockar med ett svalkande dopp under varma sommardagar. Den största sjön i området är Gérardber där man också kan roa sig med olika vattensporter. Är man förtjust i vandring och samtidigt intresserad av vin finns det många olika vandringsleder bland vinmarkerna som man kan följa. På sommaren kan man oftast också få en pratstund med en av vinodlarna och kanske smaka hans eget vin. Naturligtvis är det också möjligt att besöka Alsace på cykel, men man bör vara beredd på en tur som går både uppför och nedför.

Man kan inte resa runt i Alsace utan att märka storkar då ca. 200 storkpar finns i regionen. Storken är viktig för invånarna i Alsace - inte bara för att de är vackra, utan även då de enligt traditionen bringar lycka. I småstäderna kan man se dem på tak och torn, och vill man se dem på ännu närmare håll kan man besöka storkparken vid stadens Hunawihr. Förutom storkar finns här många andra djurarter som finns representerade i Alsace.

Vin & Gastronomi

I Alsace är mat och vin en attraktion i sig själv. Choucroute, foie gras (gåslever) och ett stort urval av ostar har huvudrollen i Alsace kök, som till stor del är lite tungt - men ändå ett välsmakande bondekök. I de större städerna, särskilt i Strasbourg, tävlar restaurangerna om att locka gästerna till bordet och det finns också ett oproportionerligt stort antal restauranger med stjärnor i Guide Michelin, jämfört med andra regioner i Frankrike.
De lokala vinerna kommer man naturligtvis inte runt, och här finns verkligen något att komma efter - särskilt bland de vita vinerna från Riesling till Gewürtztraminer. Under de senaste åren har produktionen av Crémant d'Alsace skjutit i höjden på grund av den stora efterfrågan på de härliga bubblor som här kan erhållas till ett annat pris än om de hade producerats i Champagne. På det stora hela är det nog vinproduktion som representerar regionen Alsace utåt. Detta understryks av de många vinproducenter som man kan besöka ifall man väljer att följa La Route des Vins i det centrala Alsace. Här kan man besöka vinmarker och de många vingårdar längs små vägar och smaka det lokala vinet.
Man får inte glömma att det även procuceres öl i Alsace. Mest känd är förmodligen Kronenbourg bryggeriet utanför Strasbourg, men det produceras även öl i små bryggerier runt om i regionen.

 
 
search map