Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Aquitaine är Frankrikes tredje största region och ligger i det sydvästra Frankrike. Den sträcker sig från Gironde-flodens mynning norr om Bordeaux längs hela Atlanterhavet ner till Spanien varifrån den går in i landet och omfattar en stor del av Pyrenéerna. Norr om bergen ligger det frodiga vinlandskapet där några av Frankrikes mest kända viner och delikatesser produceras.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Aquitaine består av fem departement: Gironde (i norr mot Atlanterhavet), Dordogne (i norr inått landet), Lot-et-Garonne (centralt), Landes (Atlanterhavet, natur, lantbruk) samt Pyrénées Atlantiques (sydligaste delen av atlanterhavet och Pyrenéerna).

Aquitaine är så mycket på en och samma gång att det kan vara svårt att sammanfatta regionens höjdpunkter. Kanske ska man bara nöja sig med att säga att regionen bjuder på många av Frankrikes skatter, och att det garanterat finns något för varje smak, antingen man tycker om vin och delikatesser eller mer fokuserar på naturupplevelser och en aktiv semester.

Städer

Från Bordeaux till Biarritz
De viktigaste städerna i regionen Aquitaine spänner från riktiga storstäder som Bordeaux med allt vad det innebär till små vinstäder som St.Émilion och kända badorter som Biarritz.

Bordeaux är den största staden i regionen och är Frankrikes sjätte största stad. Stadens centrala läge nära både havet och floderna Garonne och Gironde har tidigare i historien gjort den till en viktig knutpunkt för handel och transport. På senare tid har en omfattande modernisering av staden ägt rum som bland annat inneburit ett återinförande av spårvagnar i centrum och bättre och säkrare vägar för cyklister. Stadsdelen "Port de la Lune" blev i 2007 utnämnt som bevaringsvärt världsarv av UNESCO och är värt ett besök för sina fina gamla byggnader. Runt omkring Bordeaux ligger det industrier av olika slag, bland annat Michelin, delproduktion för Airbus A380 samt Frankrikes näst största rymdstation.

Bayonne är huvudstad i den sydvästra delen av regionen. Här kan man se rester av den gamla stadsmuren och många byggnader med anor från medeltiden. Bayonne är också känd för att vara den äldsta tjurfäktningsstaden i hela Frankrike med arenor som rymmer upp till 10.000 gäster.

Pau ligger inne i landet ca. 100 km från Atlanten och efter Bordeaux den viktigaste staden i regionen ekonomiskt sett. Här finner man en spektakulär utsikt över Pyrenéerna, och Pau en levande kulturstad med flertalet årliga festivaler. Dessutom är Pau ovanligt välutrustad med bra idrottsanläggningar, bl.a. Frankrikes största anläggning för den baskiska sporten Le Pelote Basque, södra Frankrikes största klättringsanläggning, en stor anläggning för ridsport samt Frankrikes äldsta golfbana, som ursprungligen anlades av skottar i 1856 för att bara nämna några av de många faciliteter om finns. Pau har alltid profilerat sig som en aktiv idrottsstad och har bland annat varit värd för cykelloppet Tour de France samt Davis Cup i tennis.

Biarritz ligger endast 18 km från Spanien och är känd som det sydvästra Frankrikes svar till Nice, Cannes och Saint Tropez. Stadens rykte som badort och semesterdestination började på allvar när Napoleon III:s hustru, kejsarinnan Eugenie år 1854 lät bygga ett palats i närheten av stranden och flyttade dit med hela sitt följe. Därefter semestrade också engelska och spanska kungafamiljer här, vilket bidragit till att ge staden dess exklusiva rykte. På senare tid har Biarritz utvecklats till en av de viktigaste surfstäder vid Atlanterkusten och det arrangeras här varje år flera viktiga tävlingar inom surfing. Surfmiljön har bidragit till att Biarritz i dag framstår som en samtida och modernt semestermål för många besökare. Förutom de världsberömda stränderna kan Biarritz erbjuda ett stort akvarium, två stora kasinon och några historiska byggnader som t.ex. Kejsarinnans kapell "la Chapelle Impériale", som bör besökas för sina vackra takdekorationer.

Historia

I regionen Aquitaine finner man några av Europas äldsta skatter från tidigare tiders kulturer. I 1868 fann man nämligen i Dordogne flera skelett av vad som skulle visa sig vara Cro-Magnon folk som levde i området för omkring 40.000 år sedan! I dag kan man besöka flera grottor med imponerande väggmålningar i Lascaux och Eyziers-de-Tayac.

Långt senare, år 56 f.Kr. var Aquitaine en del av romariket och flera rester från denna period kan ses än i dag. Ännu senare genomgår området förändringar och tillhör olika riken samt som självständigt kungadömme, men i 1360 övertar engelsmännen herredömmet över området, och därefter följer 100-års kriget. I 1453 fick Frankrike åter igen makten över Bordeaux, och hela området har varit franskt sedan dess. Både under Första och Andra Världskriget i 1914 och 1940 flydde regeringen från Paris till Bordeaux.

En viktig del av regionens historia är Baskien. Baskien är en allmän term för området väster om Pyrenéerna, Atlanten och en bit in i Spanien. Den franska delen av Baskien utgör endast 15% av det baskiska landets totala yta och endast 10% av befolkningen, som består av ca. 3 miljoner invånare. Baskerna har sedan 1643 krävt en självständig stat och har även en egen flagga, språk och kultur. Överallt i Aquitaine från Bayonne och söderut ser man flera hänvisningar till den baskiska kulturen. De baskiska flaggorna vajar i vinden på många ställen - de känns igen då de är röda med ett vitt kors, precis som den danska fanan, men har också ett grönt kors. Dessutom kommer man att märka att fler och fler städer bär namn skrivna på både franska och baskiska, ju längre söderut man kommer. Baskiska kännetecknas av ett mycket stort antal konsonanter och en utbredd användning av X och Q, så man tvivlar inte när man stöter på detta speciella språk. Den baskiska nationalsporten Le Pelote Basque spelas i hela området och kan liknas vid en form av baseball.

Sol & Bad

Aquitaines kustlinje sträcker sig längs Atlanterhavet och det finns därför fina möjligheter för att njuta av sol och strand. Kusten skiftar mellan långa, breda sandstränder och mer klippfyllda område med små vikar och bukter. Naturligtvis samlas många turister och lokala invånare på de stora sandstränderna där det också på vissa platser går att hyra solstolar och parasoller – dock inte alls i samma utsträckning som på Côte d’Azur (Den Franska Rivieran) där det ibland kan vara svårt att se sanden för alla solstolar.

Atlanten kan vara våldsam och man gör därför klokt i att följa råden från den lokala befolkningen när det gäller havsbad, eller bada vid en strand med livräddare. Vindar och strömmar kan ändra sig snabbt och djupet kan variera från dag till dag. Längs kusten finns ett välfungerande system med ytterst kompetenta livräddare som håller ögonen på de badande och löpande ser till att det flaggas i förhållande till de lokala regler och förhållande. Ifall man gärna vill hålla sig till dessa stränder ska man gå efter de triangelformade röda och svartrandiga skyltar som signalerar att det här är tal om en övervakad strand (Plage surveillée).

Surfarmiljön är utbredd i den södra delen av regionen där vinförhållandena gör det optimalt för surfing. I Hendaye och Hossegor norr om Biarritz känner man sig nästan som i Californien med de stora sanddyner och unga surfare överallt. Det arrangeras surfkurser på många platser och har man lust till andra aktiviteter än surfing så finns det många andra vattensporter att utöva.

Naturupplevelser

I Aquitaine är möjligheterna för fantastiska naturupplevelser mer än goda, de är riktigt stora.

Atlanten är i sig själv överväldigande och längs hela Atlantkusten kan havets krafter märkas och allt efter temperament njutas eller betraktas på avstånd.

Pyrenéerna dominerar den södra delen av regionen och här kan man aktivera sig med trekking, klättring eller bara njuta av den vackra utsikten med en picnic i det gröna. Man kan även välja att följa Pilgrimsturen på en enkel dagstur eller på en längre sträcka.

I det vackra gröna och flacka landskapet i Landes inbjuder omgivningarna till cykelturer bland de många vinmarker och nyfikna kor.

Vin & Gastronomi

Låter namn som Saint Emilion, Château Margaux och Château Lafite Rothschild som ljuv musik i öronen är det inte så konstigt. I Aquitaine produceras några av Frankrikes mest berömda viner, och det finns gott om möjligheter att besöka vingårdar och några av de många vackra gamla vinslott med utsökt läge, i synnerhet i den nordligaste delen av regionen kring Bordeaux och Gironde floden.

Bordeaux anses av många som vinproduktionens huvudstad och man har sedan 1855 arbetat med klassificeringssystemet Classement des vins de Bordeaux - Systemet har kritiker, men är fortfarande verksamt. Idag är vinproduktionen i Bordeaux pressat av konkurrens från många håll och antalet vinproducenter i området minskar kraftigt. Detta ändrar dock inte att Bordeaux-vinerna är världsberömda. I Aquitaine produceras även andra kända drycker, nämligen Pastis (Ricard, Marie Brizard) och Armagnac.

Det finns också en ständig konflikt mellan regionerna Alsace och Aquitaine om vem som "uppfann" foie gras, men låt oss här bara nämna att det produceras en hel del av det i Aquitaine, vilket med rättvisa också är mycket mer än i regionen Alsace. Ursprungligen var det dock de gamla egyptierna som kom fram till att göda gäss och ankor, för att sedan äta den svullna levern som en delikatess.

Aquitaine är också känd för alla sina läckerheter i form av ostron (från Arcachon) och skaldjur, foie gras (Périgord), rökt ankbröst, tryffel (Périgord), nötter, äpplen (les Landes), skinka (Bayonne), AOC-ostar och plommon (Agen). Dock kommer såsen Béarnaise INTE från Béarn i Landes, även om namnet så starkt antyder det. Bearnaisesåsen uppfanns i Paris av en kock som ursprungligen kom från Béarn. På många ställen kan man följa en liten väg genom landskapet, som är uppkallad efter den distinkta mat som produceras i regionen och ofta kan producenterna besökas och man kan få lov att smaka på varorna, precis som vi känner det från vinrutterna runt omkring i landet.

Ju längre söderut man rör sig, desto mer markant påverkan av Baskien syns också på menyerna då här används till exempel Piment d'Espelette, stark torkad chili från staden Espelette i Pyrenéerna. Till exempel en rätt som La Piperade - ett slags ratatouille baserad på tomater, grönsaker och chili, både milda gröna och stark röd (Piment d'Espelette) är ganska vanlig. Den äts med skinka (från Bayonne) och bröd.

 
 
search map