Semesterbostäder & hotell i Pays Basque (Baskien)

Hamnen i Saint-Jean-de-Luz Centrum i Bayonne
 
Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

För flera tusen år sedan slog baskerna sig ner i detta område i norra Spanien och sydvästra Frankrike och har sedan dess hållit fast vid sina traditioner och språk, som anses vara ett av Europas äldsta. Förutom det baskiska språket euskara talas här också spanska och franska.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Baskiens gränser

Det är svårt att exakt definiera Baskiens gränser, men man kan dock fastslå att området sträcker sig över den spansk-franska gränsen i Pyrenéerna och är indelad i 7 provinser: 3 i Frankrike (Lapurdi, Nafarroa Behera och Zuberoa) och 4 i Spanien (Araba, Vizcaya, Gipuzkoa och Nafarroa) med totalt ca. 2 miljoner invånare.

Förtrollande natur

Trots det relativt lilla geografiska området som Baskien utgör så är variationen i naturen stor. Frodiga och smaragdgröna kullar möter dramatiska berg och klippor vid den vackra kustlinjen. Baskien har också flera spännande kulturstäder som Pamplona i den spanska delen och Biarritz i den franska delen.

Skyhöga berg och vackra kuster

Baskiska kusten sträcker sig över 35 km och erbjuder små fina stränder, klippformationer, charmiga fiskebyar och små städer med typiska korsvirkeshus som flankeras av gröna kullar. Särskilt i Biscayabukten med sina starka vindar dit entusiastiska vindsurfare ofta söker sig. I den fantastiska naturen i Pyrenéerna där bergstoppen Pico de Aneto på 3404 meter är den högsta finner man även barrskogar, floder, glaciärer och alpin terräng. Skidåkare vallfärdar hit på vintern.

Baskiska städer

Biarritz är den största staden i den franska delen av Baskien. Den placerades på kartan när kejsarinnan Eugenie år 1854 lät bygga ett stort palats på stranden (idag Hôtel du Palais). Palatset besöks ofta av olika medlemmar av den brittiska kungafamiljen och andra europeiska kungligheter. År 1901 öppnade stadens första kasino. Idag är staden mest känd för sina fantastiska stränder och livliga nattliv. Man kan också njuta av kulturella evenemang i staden som olika museer och kyrkor. På den franska kustsidan är Bidart och Guethary utmärkta exempel på klassiska baskiska landsbyar med kyrka och de röda och gröna husen som präglas dess centrum.

Gastronomi i långa rader

Det baskiska köket är varierat och erbjuder en mängd läckra råvaror. Särskilt fisket har spelat en viktig roll i området och bl.a. ansjovis, torsk och tonfisk är goda representanter från havet som ofta dyker upp på restaurangernas menyer. Och vem känner inte igen "Bayonneskinka"? Även choklad är en av områdets stora specialiteter.

Hur kommer jag hit?

Biarritz har en egen internationell flygplats. Dessutom stannar franskt höghastighetståg här på väg till Paris, medan vanligt tåg tar dig till Bordeaux och österut till Nice.

 
 
search map