Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Bourgogne (eller på svenska Burgund) ligger i centrala Frankrike och har staden Dijon som regionshuvudstad. Det är en region, som är känd för sina viner och som marknadsför sig själv som en cykel-region. Det är dessutom en region av jordbrukare som även har boskapsuppfödning.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Vin

Regionen är hem för två typer av vin nämligen, den röda Pinot Noir och den vita Chadonnay, och självklart även de världsberömda Chablis och Beaujolais, som formellt sett båda är Bourgogne viner, men som av vissa betraktas som självständiga områden. Chablis, för att det är ett såpass världskänt namn - och faktiskt ett varumärke i sig, och Beaujolais, betraktas bland vinkännare helt enkelt inte som en riktig Bourgogne.

Cykelrutterna ”a vélo”

Bourgogne har mycket att erbjuda cykelentusiasterna, för vart du än vill cykla, finns det markerade vägar, förslag på rutter och guidade turer i naturen. Det finns 580 km cykelväg i Bourgogne dessa är fördelade på ”gröna” leder utan annan trafik, allmänna lerder och rutter längs med övrig trafik.
För ytterligare information om cykeluthyrning, arrangerade cykelturer, transport av cyklar på tåg mm, kontakta det lokala turistkontoret på din semesterdestination, som vanligtvis är mycket välorganiserade och som kan vara till hjälp.

Annan transport

Bourgogne vävs samman av flera motorvägar, som kommer från Sydfrankrike på väg mot Paris och vidare till Tyskland. Regionen är även trafikerad med höghastighets tåg som förbinder Lyon och Paris, och slutligen har de sina 1000 km vattenvägar.

UNESCO i Bourgogne


Först ut har de klostret Abbaye de Fontenay, som är ett av Frankrikes äldsta kloster i sitt slag, och finns med på UNESCO's lista över världskulturarv. Det andra världskulturarvet som finns med på listan är staden Vézelay med dess imponerande kyrka Ste-Madeleine (praktexempel på romansk arkitektur) på toppen av staden omgiven av ett vackert historiskt centrum med små gator och gamla charmerande byggnader. Staden har alltid varit centrum för pilgrimer, och under 1190 möttes kung Philippe Auguste av Frankrike och Rikard Lejonhjärta av England här för att dra ut på deras 3e korståg tillsammans. Idag är den en av fyra rutter, som löper genom Frankrike till Santiago de Compostela i Spanien, rutten är markerad med snäckskal, som är inbäddade i trottoaren. Staden har välunderhållna hus, vallar och portar från 1400, 1500 och 1600-talet, som gör den högaktuell för listan över Världskulturarv hos UNESCO.

Städer

Regionen har förutom regionens huvudstad Dijon flera historiska städer, som är värda ett besök. Bland annat kan städerna Brancio, Châteneauneuf-en-Auxois, Montréal, Semur-en-Brionnais, Noyers och Flavigny-sur-Ozerain nämnas. Och naturligtvis Vézelay, som är med på UNESCO's lista över världskulturarv.

Vézelay


Staden Vézelay är med sin imponerande kyrka Ste-Madeleine (praktexempel på romansk arkitektur), på toppen av staden omgiven av ett vackert historiskt centrum med små gator och gamla charmerande byggnader. Staden har alltid varit centrum för pilgrimer, och under 1190 möttes kung Philippe Auguste av Frankrike och Rikard Lejonhjärta av England här för att dra ut på deras 3e korståg tillsammans. Idag är den en av fyra rutter, som löper genom Frankrike till Santiago de Compostela i Spanien, rutten är markerad med snäckskal, som är inbäddade i trottoaren. Staden har välunderhållna hus, vallar och portar från 1400, 1500 och 1600-talet, som gör den högaktuell för listan över Världskulturarv hos UNESCO.

Nevers

Neveres ligger, där floden Nièvre flyter samman med den längre floden Loire, och är idag Bourgognes tredje största stad med knappt 40.000 invånare. Stadens historiska centrum ligger på ett högland med flera byggnader från 1300-talet och 1600-talet samt en romersk-gotisk kyrka Palais Ducal från 1300-talet, som är bland de mest betydelsefulla byggnaderna från sin tid i centrala Frankrike.

Auxerre

Staden ligger vid floden Yonne och har ca 45.000 invånare, vilket gör den konkurerande till Nevers på invånarantalet. Det är ett kommersiellt och industriellt centrum, som producerar livsmedel, trä och batterier, och även egen produktion av det världsberömda vinet Chablis. Staden är dessutom känd för sitt fotbollslag, AJ Auxerre.

Dijon


Med 150.000 invånare är denna historiska stad regionens huvudstad i regionen Bourgogne. Det är också riktigt att staden har gett namn till den starka senapen med samma namn, som såg dagens ljus 1856, då Jean Naigeon från Dijon ersatte ättika med "grön" juice från omogna gröna druvor i ett annars traditionellt senaps recept, och därmed skapades den populära senapen Dijon. I Dijon arrangeras årligen en internationell gastronomisk mässa med mer än 500 utställare och 200.000 besökare, vilket gör den till en av de tio viktigaste matmässorna i Frankrike.

Historia

Burgrund är också namnet på ett historiskt kungadöme, som senare blev ett hertigdöme, och som låg i området som idag kallas Bourgogone. Hertigdömet spelade i den senare delen av medeltiden en viktig roll som utmanare till hovet i Paris.

Burgrunderna befann sig vid floden Main, och under folkvandringstiden överskred de floden Rhinen och fick tillåtelse av romarna att slå sig ner i området mellan Genèvesjön och Medelhavet. Efter att riket blev erövrat av frankerna under 500-talet, delades riket i två för att senare slå sig samman igen, till det burgundiska kungarike med huvudsäte i Arles. Under denna period uppstod flera av regionen Bourgognes betydelsefulla kloster, så som Cluny och Vézelay, som båda har pilgrimfärds kyrkor och även är två ytterst charmerande städer.

Historiska sevädheter

Bland Bourgognes absoluta sevärdheter finns Hospices de Beaune eller Hôtel-Dieu de Beaune, som byggdes under 1443 av Nicolas Rolin för de fattiga och sjuka, och som därför tidigare var ett välgörande fattighus. Orginal byggnaden, Hôtel-Dieu är ett av de finaste exemplen på sin tids arkitektur och fungerar idag som museum. En annan nämnvärd sevärdhet är Abbaye de Fontenay, ett av det äldsta Cistercienserklostret i Frankrike, och som dessutom kom med på UNESCO's lista över kulturarv 1981 - en utnämning, det inte går att tvivla på.

En annan sevärdhet är katedralen St.-Lazare i Autun, där finner man flera imponerande konstverk från medeltiden. Under medeltiden trodde man högt och fast på kulten av reliker, ben och andra helgon-objekt, och pilgrimer vallfärdade via den näraliggande staden Vézelay mot Santiago de Compostela och de Heligas Land. I Autun hade man redan reliker efter Maria Magdalenas bror, och för att locka fler pilgrimer till staden lät stadens biskop bygga en ny kyrka, som skulle rymma dessa reliker och därmed locka fler resande. Kloster i Cluny är också anmärkningsvärt (grundat 909 av Vilhelm I.), och det samma gäller för slottet Châteaux Cormatin och Ancy-le-Franc.

Naturupplevelser

Bourgogne bjuder in till en semester till fots längs vackra vandrings stigar, på cykel längs markerade rutter eller på de många floder och sjöar. Regionen rymmer spektakulära sevärdheter, som är med på den franska listan över Grand Sites de France, med både berg, skog, skyddad natur , floder och sjöar.

Floderna och sjöar

Regionen gränsar inte mot något hav, men å andra sidan, har den många kilometer vattenvägar i olika betydelsefulla floder. Bland annat floden Yonne, som alltid har varit den traditionella vattenvägen till Paris och som är ca 293 km lång. Den mynnar ut i Morvan-parken (se nedanför) och löper genom städerna Château-Chinon, Clamecy, Auxerre, Joigny, Villeneuve-sur-Yonne och Sens. Saône-floden flyter samman med Rhone-floden i Lyon och är den största franska floden, som löper över en areal på 30.000 km². Floden löper genom städerna Gray, Auxonne, Chalon-sur-Saône, Tournus och Mâcon. . Chalaux-floden rinner i Morvan-parken, medans Loire-floden markerar regionens västra flank. Dessutom finns det flera kanaler, där man kan hyra en båt eller husbåt och segla genom regionens härliga natur.

Regionen har dessutom totalt ca 20.000 hektar insjöar, där man kan fiska, bada och uppleva naturen på nära håll. Bland dessa är; Panneciere med 520 hektar, som är omgiven av djupa skogar, den största och mest fiskrika i Bourgogne. Sjön Des Settons på 360 hektar, är 6 m djup och den mest besökta i regionen. Sjön Chaumecon på 135 hektar, är 7 km lång, samt sjön St Agnan med 150 hektar, är känd för sitt rena dricks vatten.

Parc Naturel Régional du Morvan

Denna enorma park är regionens lunga belägen mitt i hjärtat. Den omfattar stora skogsmarker, böljande kullar och sjöar, och en stora mystisk sten från kelternas tid. Parken har flera välmarkerade stigar med högland på upp till strax under 1000 meter, vilket uppmanar sina besökarna till utmärkta vandringsturer. Är man ber intresserad av pedaler och stigbyglar så är det även möjligt att cykla eller rida genom parkens stigar. Parken erbjuder även fiske och flera sportaktiviteter på sjöarna och floderna.

Andra möjligheter att uppleva natur i Bourgogne

Man behöver dock inte ta sig till Movran för att vandra, då regionen i allmänhet är välutrustad med bra vandringleder runt pittoreska vinmarker och omsorgsfullt odlade fält – där färgtonerna går i grönt och grönt. Eller så kan man strunta i de vardagliga rutinerna och köra längs de små vägarna där stress verkar ljusår bort.

Regionen har även längre vandringsleder, bl.a. längs floden Yonne, där rutten startar i Tyskland och slutar i Spanien. Det handlar om E3 - den europeiska rutten Siantiago de Compostella till det heliga landet Spanien.

Route touristique des Grands vins och Crus m.fl

Slutligen finns det flera anlagda vinrutter, som centraliserar sig på var sitt vinområde. Kontakta den lokala turistbyrån i Bourgogne för mer information.

Grand Sites de France
De keltiska fynden i Morvan finns på den franska listan av sevärdheter - Grand Sites de France. Med på denna lista finns också Alesia, där ett stort romerskt slag ägde rum mellan gallerna och romarna (under Julius Cesars), samt den dramatiska klippan Solutre-Pouilly (se foto ovan).

Vin & Gastronomi

Gastronomiskt utmärker sig regionen Bourgogne med flera specialiteter, så som vinbergssniglar (Escargot), skinka och gös i rödvinsås, ofta tillsammans med persilja, och naturligtvis kött av nötkreatur rasen Charolais, som är den primära rasen som boskapsuppfödaren föder upp. Slutligen får vi inte glömma den berömda Dijon senapen, som passar perfekt till fågel från Bresse.

Vin

Som det är med allt bra vin, alltså riktigt bra vin, kan de vara både svåra att hitta, komplicerat att känna igen och dyra att köpa. Så är också fallet vad det gäller Bourgognes klassiska viner, och kanske finns det därför många varierade synpunkter om vinets kvalitet. Och det finns en anledning till detta, för öppnbart är det ganska komplicerat att genomskåda Bourgognes producenter, årgångar och gårdar, och därmed forma sig en uppfattning för allmänna vinkännaren.

Det är dock känt, att regionen är hem till två typer av vin nämligen, den röda Pinot Noir och den vita Chadonnay, och självklart även de världsberömda Chablis och Beaujolais, som formellt sett också är Bourgogne viner, men som av vissa betraktas som självständiga områden. Chablis, för att det är ett såpass världskänt namn - och faktiskt ett varumärke i sig, och Beaujolais, betraktas bland vinkännare helt enkelt inte som en riktig Bourgogne. Men ta dig ut och prova själv!

Dijon senap

Regions huvudstad Dijion har gett namn till den straka senapen med samma namn, vilket gör den till en regional specialitet. Denna senap såg dagens ljus 1856, då Jean Naigeon från Dijon ersatte ättika med "grön" juice från omogna gröna druvor i en annars traditionellt senaps recept, och därmed skapade han den populära senapen Dijon. Idag används vitvin istället för "grön" juice, och den framställs mest industriellt med senaps frön från Kanada. Och det är därmed inte säkert att din Dijon senap är från Dijon... men så ser det ut idag. I Dijon kan man köpa spännande utgåvor av originalet i vackra keramikkrukor och med speciella smaker, exempelvis fruktsmaker.

Matmässa i Dijon

I Dijon arrangeras årligen en internationell gastronomisk mässa med fler än 500 utställare och 200.000 besökare, vilket gör den till en av de tio viktigaste matmässorna i Frankrike.

 
 
search map