Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Redan i början av 1900-talet kan vi i Sveriges till alla tiders bästa lexikon läsa att att Bretagne "är starkt besökt av Turister". Detta är skrivet före de stora krigen då man var van till helt andra och lägre nivåer för turismen, än vi är idag då de flesta nog vill mena att Bretagne inte är speciellt präglad av turism även om det kommer många besökande hit. Det gör det ju till de flesta ställe, där det finns vacker natur, många spännande platser att besöka och praktfull gastronomi.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Bretagne är med sina smått 34.000 km² inte stort men ifall man försöker köra igenom den längs kusten, kommer det kännas väldigt utdraget. Det finns inte många kilometer av rak kust i Bretagne, som istället liknar en bit ihopa knycklat papper. Denna geografi har gjort att det uppstått flera naturliga hamnar så sjöfart och fiske har därför alltid varit viktiga inkomstkällor i Bretagne., men det frodiga inlandet innebär också att jordbruket har en framträdande roll i ekonomin, naturligtvis väl kompletterat av turismen.

Skiftande och varierande må vara ord som bäst beskriver den bretonska naturen då den går från kustens blandning av härliga sandstränder och klippiga bukter över mossar, floddalar och slätter till granitbergen i baklandet.

Städer

Bretagnes huvudstad är Rennes och det säger något om hur fördelad den franska befolkningen är över landet, att den är Frankrikes 11:e största stad men endast med drygt 200.000 invånare.

Rennes historia går helt tillbaka i tiden före den romerska invasionen i århundradet f.Kr. då den hette Condate. Man kan fortfarande se rester från den romerska tiden i staden som också är rik på sevärdheter från senare tidsperioder, inte minst den ståtliga parlamentsbyggnaden från 1600-talet vars stil påminner om Louvren i Paris.

Alla som reser till Bretagne bör besöka staden Nantes som ligger vackert vid Loire-floden, och vars historiska centrum är förtjusande och pittoreskt. Man bör bl.a. se borgen Château des ducs de Bretagne från 1200-talet som är en stor upplevelse för både barn och vuxna.

Men det finns även flera andra spännande städer i Bretagne. Quimper, Brest, St. Malo, Vannes och många fler så det räcker till flera semestrar.

Historia

Förr i tiden hette Bretagne Armorica, det var på Asterix tid (för den lilla gallerby ligger ju just i Bretagne!). Sedan invaderades landet av många brittiska kelter och därmed uppstod namnet Bretagne, eller Britania minor eller cismarina, alltså det lilla "England" eller "England på den andra sidan av havet".

Bretagne styrdes en gång i tiden av vikingarna från Normandiet som sedan levde i området i århundrade mitt i den gamla stiden mellan England och Frankrike, då diverse franska hertigdömmen och grevskap inte nödvändigtvis stod på den franske kungens sida. Som så många andra franska landsdelar var Bretagne också präglad av starkt motstånd mot den parisiska regimen under revolutionsåren i slutet av 1700-talet, och den dag idag ska man vara försiktig med att slå bretonerna samman med resten av Frankrike. För precis som korsikanerna månar de mycket om sin egen kultur.

Överallt man kommer i Bretagne ser man deras svart-vita nationalflagga, och ifall man kan lite franska så lägger man snabbt märke till vad konstiga många efternamn är: De påminner ofta inte alls om franska med deras hårda ljud och många "k". Stadsnamnen är skrivna på två språk, således att exempelvis Rennes också heter Roazhon. Det beror på att man i Bretagne har sitt eget språk som inte har sitt ursprung från latin, utan keltiska.

Sol & Bad

Bretagne har en lång och mycket varierad kust. Här befinner man sig långt ifrån Rivierans oändliga och strukturerade sandstränder.

Det är inte så att det inte finns fina badstränder med fin sand i Bretagne, utan dessa finns det många av, men på flera ställe finner man även klipprika område med djupa bukter. Tittar man på en karta över Bretagne så ser man snabbt att den varierande kuststräckan är full av små vikar och bukter vilket gör badsemestern till en större naturupplevelse än på många andra ställe.

Naturupplevelser

Bretagne har i sanningens namn en ytterst varierande natur som går från höga granitberg i inlandet, över mossar, skog och ängar till den långa kust som är en blandning av sandstränder och klippiga bukter gör sig fint till både badsemester med barnen och en aktiv semester med dykning, windsurfing och diverse andra vattenaktiviteter.

Inlandet ger med sina skogar, kullar och berg rika möjligheter för aktiviteter, oavsett om det ska vara cykling, vandring, golf eller annan form av naturaktivitet.

Vin & Gastronomi

Ifall man frågar en fransman om bretonsk gastronomi så svarar nio av tio säkert först "pannkakor", i grunden vill de nog säga crêpes, och en bretoner skulle kalla dem krampouezh, men det är ju mer eller mindre det samma. Bretagne är nämligen berömt i resten av Frankrike som stället där de bästa pannkakorna kommer ifrån. Dock får man inte glömma bort bretonska ostron eller hummer armoricaine, som många av oss nog första gången uppfattar som "amerikansk", tills vi listade ut sammanhanget med Bretagnes äldre namn Armorica.

I dessa dagar finns det ju nästan inga gränser för var man producerar vin, och ingen vet vilka potentialer det ligger gömt i framtida klimatförändringar men uppriktigt sagt så finns det många vinproducerande område där man hellre skulle använda sin energi på andra grödor än druvor. Med det sagt så framställer man visst vin i Bretagne, men den är inte värd att bruka för mycket av sin tid på. Muscadeten från Nantes är mycket god, men väldigt ensam när det gäller viner från Bretagne.

Så är det något annat med cider som man delar en stolt tradition (och en evig strid) tillsammans med grannen Normandiet. Den välsmakande äppledrycken finns i många kvaliteter, och den går från söt till torr. Ifall man tidigare endast provat cider som vi är vana till i Skandinavien (från diverse öl- och läskproducenter) kommer man till att få en överraskning första gången man provar en bretonsk cider. Det är nämligen något helt annat! I Normandiet destillerar man cidern till calvados, som många av oss känner till, men vem har provat bretonsk lambig eller gwechall? Det låter annorlunda, men smaken är nästan den samma.

 
 
search map