Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Regionen Centre - Val de Loire delas i två av den breda Loirefloden, som är Frankrikes längsta flod. Området ligger söder om Normandiet och Bretagne och kan nås från Paris på bara en timme.

Regionen, som är särskilt känd för dess vinproduktion och de magnifika renässanspalatsen kallas ibland för Edens Frankrike, och det är inte att undra på, för landskapet är härligt grönt. En lång sträcka längs floden är även med på UNESCOs lista över världsarv, och orsaken till detta är bara- utöver palatsen - det vackra och karaktäristiska landskapet.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Den största staden i regionen är Orléans - känd för Jeanne d'Arc som är en av de viktigaste hjältinnor i fransk historia och känd världen över. Centre-Val de Loire är Frankrikes femte största region i termer av befolkningsantal och på andelen av Frankrikes BNP. Kött, mjölk och bearbetning av spannmål är de viktigaste inkomstkällorna, och dessutom växer toatalt 20% av Frankrikes grönsaksproduktion här.Om kriteriet för en bra semester är vacker natur och vin i världsklass, så är denna region det rätta valet.

Städer

Orléans är den franska hjältinnan, Jeanne d’Arcs, hemstad. Jeanne d’Arc förde under gudomlig inverkan den franska armen segrande igenom stora slag under 100-års krigen, men så småningom brändes hon på bål som kättare i Rouen, endast 19 år gammal. 25 år senere proklamerade hon som martyr. Jeanne d'Arc är en av Frankrikes viktigste hjältinnor. Hon har gett inspiration till konstvärk av olika konstnärer som Verdi, Shakespeare, Mark Twain och Bertolt Brecht, och är fortfarande idag en stadig den dag i dag en mytisk figur.

Tours ligger där floderna Loire och Cher korsas hinanden, och var Frankrikes ”politiska huvudstad” under Charles VII och Louis XI. I närheten ligger det många vackra slott som Loire dalen är känd för.

Chartres ligger ca 90 km från Paris i ett rikt lantbruksområde, som huvudsakligen producerar spannmål, och kallas därför i folkmun "Frankrikes spannland". Staden är känd för de många pilgrimsvandringar och för den stora katedralen, som konstnären Rodin en gång benämnde som "Frankrikes Akropolis". Cathédrale Notre-Dame de Chartres betraktas som den bäst bevarade kyrkan i Frankrike, och dens höga torn är karaktäristiska för Chartres profil och kan ses på många kilometers håll. Katedralen var dessutom en av de första att vara med på UNESCO: s världsarvslista, då den skapades 1979.

Historia

Regionen har en lång och turbulent historia bakom sig, och har varit bebodd längs floderna så långt tillbaka som vår tidsräckning sträcker. Galler, romare, karolinger och vinkingar har alla härskat och kämpat om makten i området. Den sista stora striden ägde rum under perioden 1340 - 1453 som även kallas det hudraåriga kriget. Det var här som en av de största franska hjältinnan Jeanne d'Arc, som vid 14-års ålder fick stöd av gudarna och bidrog till Orléans seger över angripara.

Under Renässansen blev Loiredalen kunglighetens favorit hemvist. Således var Tours huvudstad för Louis XI's rike från 1461 till 1594, och många italienska konstnärer och hantverkare hämtades dit för att smycka de dystra slotten däribland ingen mindre än Leonardo da Vinci. Detta gäller i synnerhet slotten Château d'Amboise och Château de Blois. Under perioden byggde man också nya fina lusthus till hovetstjänstefolk helt från grunden som t.ex. Chateau de Chambord. Samtidigt som man gjorde en hel del byggnadsarbeten, drog man även nytta av naturen, och de unika resultaten man fick fram i Loiredalen genom att kombinera Italiensk, flamländsk och fransk trädgårdskonst har sedan dess blivit en symbol för renässansens uppfattning av det romantiska landskapet. Samspelet mellan naturen och trädgårdarna på Loireflodens bredder är idag känd världen över och beundras årligen av många besökare.

Under 1600 och 1700-talet hade regionen en central roll i samband med transporter, då flera stora kanaler byggdes och samtidigt fick Loireflodens hamnar att växa. Järnvägens införande ändrade denna viktiga position, och långsamt miste floden den dominerande positionen som den föredragna transportvägen i regionen, vilket resulterade i att de stora hamnarna stängde.

Naturupplevelser

Flora och fauna har goda villkor och beskyddas väl i denna region, i Loiredalen finns ett UNESCO-klassificerat område. Man kan därför ha turen att se många olika växter och djur i området, och Loirefloden och dess många förgreningar kommer att bidra till en vacker upplevelse med det klara vattnet som löper som ett band genom landskapet.

Det platta gröna landskapet med vinmarker och de många bra stigarna bjuder in hela familjen till att uppleva regionen på cykel. Kanske bara för en dag. På många ställen finns det förslag på cykelturer av varierande svårighetsgrad och ofta med ett tema. Till exempel är det uppenbart att åka runt och se några av de vackra vingårdarna och den omgivande landsbygden.

Loirefloden är bred och stilla och inte särskilt djup, vilket gör den lämplig för kanotturer för hela familjen. Dessutom skiftar landskapet med skog, med vilt och dammar för uppfödning av fisk.

Vin & Gastronomi

Ostarna är ett kapitel för sig , och speciellt den färska getosten från området La Vendée är känd. Till den med söt tand presenterar det regionala köket på brioche och en föregångare till det världsberömda bakverk i form av småkakor från Sablé-sur-Sarthe. Mördeg heter förresten pâte Sablée på franska.

Vin
Regionen Val de Loire är Frankrikes tredje största producent av vin, och viner från området kännetecknas som ovanligt fräscha och livliga, vilket hänförs till det tempererade klimatet och den bördiga jorden. Man kan följa la route des vignobles, Frankrikes längsta vinrutt på hela 800 km, längs Loirefloden om man gärna vill se vingårdarna och besöka vinproducenterna. Mest kända är vinerna från Muscadet, Anjou, Pouilly Fumé och Sancerre. Dessutom var det här bröderna Cointreau uppfann deras likör med samma namn framställd med apelsinskal som grund.

 
 
search map