Semesterbostäder & hotell i Amboise

Utsikt från borgen
 
Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Staden ligger vid floden Loire 27 km öster om Tours i centrala Frankrike. Idag är det en liten populär och charmerande stad som en gång var hem för den franska kungafamiljen och Leonardo da Vinci.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Leonardo da Vinci och kung Frans I av Frankrike

Idag är Amboise känd för sin turistattraktion Clos Lucé, som är en herrgård, där italienaren Leonardo da Vinci bodde och slutligen dog. Leonardo bjöds in till staden av Kung Frank I av Frankrike, som själv bodde på renässansslottet Château d’Amboise. Det sägs, att det finns en hemlig tunnel mellan herrgården och slottet, som ligger endast 500 meter från varandra. Slottet ligger där fortfarande idag och dominerar staden, men tunnelns existens förblir en hemlighet. Leonardo blev begravd i Kapellet Saint-Hubert på slottets egendom. Förmodligen tack vare Leonardo vistelse i staden och evig vila här, är de två städer (Amboise och Vinci i Toscana (Italien)) idag vänorter.

Stadens övriga attraktioner

Strax utanför staden ligger Pagod de Chanteloup, det finns en 44 m hög kinesisk pagoda, som byggdes 1775 av hertigen av Choiseul. Pagodan är 7 våningar hög, och varje våning är mindre än föregående. Invändigt leder en trappa upp genom monumentet, som är öppen för offentligheten. Kyrkan St Denis byggdes på ruinerna av ett gallo-romerskt monument och är i dag ett besök värt tack vare den vackra interiören, de vackra fönstren och orgeln.

Själva staden

De smala gatorna, korsvirkes hus, den medeltida stämningen - Amboise är en charmerande turistattraktion. Staden har många bra restauranger och caféer med uteservering, där man kan njuta av ett gott lokalt vin. Och barnen kommer älska butikerna med färgglada socker överdragna dragee, som termologi innefattar allt från socker överdrag till mandlar, - choklad och mjuk socker fyllning. Gatan Rue Victor Hugo är särskilt charmerande med mycket liv och rörelse, och leder ända ner till Clos Lucé. Precis som en promenad längs floden över bron, vilket möjlig gör fina semester - foton - minnen av staden.

Marknadsdagar och utflykter

Fredag och söndag är det marknad i staden längs med floden, precis bakom Max Ernst's sköldpadds fontän och här är det oftast en blandning av dofter och visuella intryck. Fredagar säljs primärt matvaror och regionala delikatesser, medans det på söndagar anordnas en ännu större marknad på Place du Marchée, där det både säljs vin, ost, kött, frukt och grönt - sida vid sida med kläder och keramik.

Staden ligger dessutom bra till för utflykter till Loire-dalen med sina många populära chateaux öster om floden Tours, dit räknas både Chenonceau, Chaumont, Blois och Chambord. Bland andra utflykts möjligheter kan det nämnas sevärdheter som mini-Chateaux, den sommarlånga trädgårdsfestivalen Chaumont, Akvariet Acquarium du Val de Loire, eller vad sägs om en resa med ett Safari tåg? Området har även två golvbanor.

 
 
search map