Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Upplev det fascinerade ö-livet på Korsika, Frankrikes alldeles egen pärla. Här kan du utforska en kultur som inte liknar någon annan, varken den franska eller italienska! Med sitt häpnadsväckande geografiska mångfald, kan vi säga att ön erbjuder något för historienörden, strandälskaren, naturälskaren, dykaren och vandraren! Ja, här finns något för alla!

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Du kan i själva verket spendera morgonen på stranden, eftermiddagen i bergen och kvällen i en charmig autentisk stad. Även om Korsika har varit en del av Frankrike för mer än 200 år, känns det helt annorlunda än på fastlandet, vilket är en stor lockelse för många resenärer.

När det kommer till boenden, finns det oändliga alternativ på Korsika. Allt från rustika fjällstugor där du kan få vatten från färska bergskällor, till enkla små hotell eller moderna semesteranläggningar med alla tänkbara bekvämligheter. Det är bara att välja vad som passar dig bäst.

Städer

Majoriteten av befolkningen på Korsika bor i de stora städerna Bastia, Calvi, Ajaccio, Ile Rousse och Porto Vecchio. I Bastia och Ajoccio finns det flygplatser och en livlig sjötrafik, men kopplingar till fastlandet i både Frankrike och Italien. Städerna är fulla av liv och har många spännande butiker och stämningsfulla smågator. Hamnen i Bastia är pittoresk och mysig.

Många av småstäderna i inlandet existerar fortfarande men är mindre befolkade nuförtiden på grund av invånarnas behov av att hitta jobb i de större städerna och på fastlandet. Framförallt under första världskriget skedde en stor utvandring och i vissa av byarna är livsmedelsaffärerna endast öppna under högsäsong. Men å andra sidan, är det på de mindre platserna du kommer att uppleva den äkta, orörda kulturen.

Korsikas vackraste städer är utan tvekan Bonifacio i den södra delen av ön, samt den gamla huvudstaden Corte i mitten av ön. Det finns ett antal små charmiga städer längs Cap Corse- kusten som också är mycket sevärda: Nonza, Erbalunga, Centuri Port mf.

Historia

I "Asterix på Korsika", sägs det om korsikanerna att de är stolta och känsliga. Man ska naturligtvis alltid vara försiktig med att dra en hel befolkning över en kam, men vår erfarenhet säger ändå, att man inte kan komma med en bättre definition av den korsikanska nationalkaraktären. Korsikanerna är så stolta över sitt land, men också extremt känsliga för kritik av det. Du kan komma väldigt långt och uppleva stor generositet på Korsika genom att behandla landet med respekt, men du kan säkert också uppleva motsatsen om du förolämpar det.

Korsika har genom århundradena upplevt olika ockupationsmakter, från Pisa 1077 - 1282 till Genova de nästa smått femhundra år till fransmännen från 1769 till i dag, endast avbrutet korta perioder av självständighet under 1700-talet. Då var landets huvudstad Corte som ligger mitt på ön, och idag kan det ibland nästan känns som om tiden stått stilla i den pittoreska staden. Kulhål från självständighetskamperna finns fortfarande synliga på flera ställen i murarna.

Det korsikanska språket talas främst på ön där det används som en markering av den nationella karaktären och de flesta fransmän hänger inte med när lokalbefolkningen slår över till corsu, medan italienarna har mycket lättare att följa med då det påminner mycket om den toskanska dialekten!

Sol & Bad

Även om du inte kommer hit för en sol och badsemester, kommer du att förälska dig i den korsikanska kusten med sitt kristallklara vatten. Liksom resten av ön är den mer än 1000 km långa kusten oerhört varierande. Du kan hitta stora breda sandstränder med barer, badvakter och - några veckor per år - många badgäster, men du finner också otaliga vikar och bukter med klippor, grus och sand, där du kan slå dig ner ifred. Det krävs ofta bara att du är villig att ta en kort promenad bort från bilen.

Ett exempel på variation hittar du om du tar dig upp till öns nordligaste spets, på Cap Corse. Här kan du vandra längs kusten från Maccinaggio upp till Centuri Port längs den gamla stigen Le Sentier des douanniers och under tiden uppleva fågelreservat, kor (!) som solar sig på stranden, gamla vakttorn från 1600-talet, stora sandstränder, klippiga vikar och mycket mer.

Du kan också välja att göra som många korsikaner själva gör och istället för simma i havet, åka till någon av de många floderna och vattendragen i inlandet. De parkerar bilen för att sedan vandra längs vattnet och hitta en lugn plats där vattnet bildar en pool. Det är en helt annan typ av badsemester, men en speciell upplevelse och vattnet är vanligtvis så rent att du säkert skulle kunna dricka det!

Naturupplevelser

Det vilar en atmosfär över Korsika som i princip inte borde beskrivas av andra än stora författare. Fenomen som vi alla andra borde nöja oss med att få uppleva och inte tala om, då vårt språk inte kan ge rättvisa till det som beskådas. Detta gäller den korsikanska naturen. Den är oändligt hisnande, magnifik, storslagen, majestätisk i sin makt och vildhet. Den är helt enkelt enastående.

Inte alla har fysiken eller tiden för att kunna genomföra den stora 15 dagar långa vandringsled från norr till söder genom bergen kallad GR 20, men även yngre kan klara det. Korsika har ett ovanligt stort antal vandringsleder i olika svårighetsgrader, och de är exceptionellt väl beskrivna i guideböcker och på kartor, så att alla kan delta.

Men även om du inte har lust, tid eller fysik för att vandra kan du uppleva fina naturupplevelser på Korsika genom att ta tåget från Bastia till Ajaccio. Spåren går på tvärs över hela landet, genom bergen och det är inte bara på grund av begränsat antal sittplatser som en stor del av passagerarna ofta står upp: Utsikten är helt enkelt så hisnande att många använder tågresan till fotografering och filmning genom fönstren.

Vare sig du går, tar tåget, cyklar eller kör runt i bil på ön, kommer du att stöta på mycket frigående kor och grisar. På Korsika är det verkligen en tradition att de går helt fritt runt, och du bör inte bli förvånad om du möter en ko på din morgonpromenad på landsbygden, eller om du stöter på en massa nyfikna grisar djupt inne i skogarna.

Vin & Gastronomi

Det kan inte upprepas ofta nog: Korsika är ett mikrokosmos där du hittar allt mellan himmel och jord. Eller kanske snarare, mellan berg och hav. Blandningen av höga berg, djupa skogar, frodiga dalar och ett kristallklart hav gör att det korsikanska köket erbjuder något för alla. När du befinner dig vid kusten kan du njuta av havets frukter, från fisk till bläckfisk och musslor till den underbara hummern. När du kommer in i landet, kommer du att upptäcka Korsikas charcuteritradition, som ofta kommer från de många frigående grisar som du stöter på i skogen och på vägarna. De korsikanska ostarna är också mycket goda och har ofta starka smaker.

Att det produceras vin på Korsika kommer knappast som någon överraskning, men det är mycket mer än det billiga frikadellevin, vi som regel upplevler i Norden. Under de senaste åren har flera vingårdar satsat på kvalitet snarare än kvantitet, och resultaten har inte uteblivit. Korsikanska rödvin är ofta kraftiga med höga procentsatser, och vi kan inte påstå att de vita vinerna är bräckliga eller speciellt raffinerade. Ett särskilt inslag i vinproduktionen är den söta Muscat från Cap Corse. Den finns i många varianter men vårt råd är att du köper de dyrare smakerna av Muscat för att uppskatta det fullt ut.

Ölbryggningen på Korsika är ett nytt fenomen, men ändå distinkt och autentiskt. Det finns det vanliga Serena och också den mer distinska Pietra- ölen. Vill du ha något med mer punsch, ska du prova Columba- ölen som är spetsad med Medelhavets Maquis- örter.

 
 
search map