Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Île-de-France är hjärtat av Frankrike med huvudstaden Paris, staden av städer eftersom det onekligen är den mest kända staden i regionen och faktiskt i hela Frankrike.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Det innebär också att Paris brukar stjäla bilden från allt annat i regionen. Men Île-de-France gömmer på andra alternativ för semester med skatter såsom vackra slott, parker, skogar, romantiska trädgårdar, kungliga städer och gamla kloster. Dessutom passeras Île-de-France av floden Seine vilket inbjuder till sportsaktiviteter. Dessutom bör du inte glömma dess gastronomi och utflykter. Om man har sitt barnasinne kvar finns det ju även Disneyland Paris väster om staden i regionen Seine et Marne och Parc Asterix Paris, beläget på gränsen mellan regionerna La Picardie och L'Ile-de-France i departementet Oise.

Städer

Det finns många städer i Ile-de-France. Med fokus på den kulturella och historiska rikedom kan man inte kringgå Paris. Paris är en fantastisk stad med sina charmiga stadsdelar, bra shopping och restauranger samt den historiska närvaron, vilket kan tyckas lite överväldigande.

Andra städer inkluderar Versailles som ligger inom bekvämt utflyktsavstånd från Paris. Här kan man se det magnifika kungliga palatset med dess enorma park bakom slottet som är med på UNESCOs kulturarvslista över bevaringsvärdig kultur i världen. Det är oftast en lång kö att komma in i slottet men man kan enkelt ta en gratis tur runt parken. Andra städer som kan nämnas är Rambouillet, en konst och historiarik stad som är omgiven av ett vackert skogsområde. Étampes är en gammal kungastad som är hem för flera k-märkta byggnader med anor från 1200-talet. Om man tycker om små landsbyar är Milly-la-Fôret och Provins upplagda möjligheter med sin charmiga medeltida arkitektur. I Fontainebleau kan man se det berömda kungliga palatset som var residens för François den 1:e. Både Provins och Fontainebleau figurerar på UNESCOs världsarvslista.

Historia

Île-de-France historia är väldigt präglad av Paris historia. Paris är det administrativa huvudsätet i Frankrike och regionen Île-de-France har varit hjärtat för dåtidens kungamakt, vilket alla de praktfulla slott och kungastäder vittnar om.

Om man är intresserad av slott så är en semester i Ile-de-France egentligen självklar. Katolicismen presenteras med sina kloster och katedraler, byggda genom tiden.

Även namnet Île-de-France klingar kanske fel då ordet île betyder ö och regionen ligger ju mitt i inlandet. Det finns flera förklaringar. En är att namnet har uppstått för att beteckna landet som ligger inringat av floderna l'Oise, la Marne och la Seine . En annan förklaring är att Île-de-France kommer från Liddle Franke (Lilla Frankrike) och det är i denna region som Frankerna har sitt ursprung efter Gallernas intåg.

Under hela tiden har regionen haft olika gränser, men efter det Andra Världskriget tog Île-de-France den form vi känner idag och är nu den rikaste regionen i Frankrike.

Paris har faktiskt varit huvudstad i Frankrike i ca 1200 år, men själva staden har funnits i över 2000 år och går helt tillbaka till Romarriket. I 52 f.Kr. invaderade Julius Caesar Paris, som då hette Parisii och döpte om staden till Lutetia Parisiorum (Lutèce på franska). Från ca. år 300 får Lutèce namnet Paris när Gallerna från detta datum regerar staden.

Naturupplevelser

Île-de-France präglas av de många adliga och kungliga som har härskat och bott i Frankrikes maktcentrum. Därför finns det mycket tam natur som är vackert anpassad till slott som de kungliga och adliga bodde på. Man har inte kunnat konstruera ett magnifikt slott utan att anlägga en skön och överdådig trädgård - eller en park så man kunde röra sig i beskyddade omgivningar från pöbeln. Här kan man med fördel besöka slotten Versailles eller Fontainebleau.

Île-de-France erbjuder också skogar som i Boulogne, Vincennes och parker som i Saint-Cloud. I Rambouillet finner man en stor skog med ett djurpark med rådjur, dovhjort, oxar och vildsvin. Djur finner man även i den zoologiska trädgården i Thoiry. Vill man hellre se den mer vilda naturen är Le Parc Naturel Régional du Vexin Français ett alternativ. Här finns både pittoresk och autentisk natur och landskap som har inspirerat impressionister som Van Gogh, Cézanne och Daubigny. I Élancourt kan man besöka hela Frankrike på en gång! Här har man på fem tunnland anlagt La France Miniature som är Frankrike med dess monument och populära sevärdheter.

Vin & Gastronomi

I Paris har man möjlighet att smaka på allt det bästa från det franska köket. Paris är en gastronomisk mötesplats, en multietnisk metropol som inte bara erbjuder franska specialiteter, utan även på kulinariska upplevelser från hela världen.

Region Île-de-France har också sin alldeles egna specialiteter. Om man har en söt tand så finns det i Île-de-France möjlighet att sätta tänderna i en hel del delikatesser som gräddtårtan Le Paris-Brest, la tartelette de citron (tårta med en läcker citron-crème) och le pavé de chocolat de Meaux (chokladkaka). Här odlas frukt och grönsaker, man föder upp grisar, fjäderfä, kor och kalvar och det produceras brieost, senap och Grand-Marnier (År 2012 är dock destilleriet flyttat till regionerna Haute-Normandie och Poitou-Charentes av säkerhetsskäl).

Det produceras även vin i Île-de-France, även om det inte är vin regionen är mest känd för, men det produceras vin i Argenteuil, Versailles och på Montmartre. Vinerna i Île-de-France är inte massproducerade och svåra att få tag på. Däremot är Île-de-France en bra plats att köpa vin på då det säljs viner från hela Frankrike.

 
 
search map