Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Paris, kärlekens stad, städernas stad, Europas sexigaste stad..., kärt barn har många namn! Frankrikes huvudstad tros vara den mest besökta staden i världen och har man varit i Paris så vet man varför.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Den utstrålar atmosfär och stämning i de små smala gatorna, glänser av överdådig lyx på de stora huvudgatorna och sticker ut med besynnerliga butiker i Marais. Överallt finner man magnifika monument och vacker arkitektur, mysiga kaféer på trottoarerna och lyxiga restauranger, hela tiden med historien närvarande. Paris är världens huvudstad för mode, lyx, gastronomi och romantik. Det finns mycket att se och man må plocka godbitarna av det stora urvalet som Paris erbjuder, ifall man endast har en långhelg eller en vecka till förfogande.

Paris mest berömda landmärke är Eiffeltornet som reser sig över hustaken och är synlig från många av de platser man besöker i staden. Men Paris är mycket mer än Eiffeltornet. Genom mitten av Paris finner man flera av stadens berömda monument från den nya triumfbågen, den gamla bågen nedanför Champs-Elysées till Place de la Concorde, genom Tuilerie-trädgården till Louvren med glaspyramiden i mitten och vidare till rådhuset (Hôtel de Ville) och Bastille-torget. Man kan få en riktigt trevlig promenad ifall man börjar på huvudgatan Champs-Elysées vid den gamla Triumfbågen och fortsätter ner mot Place de la Concorde och vidare mot Place de la Bastille. Glöm inte alla de intressanta museerna och de många utställningar som arrangeras. Man bör också för arkitekturens skull besöka någon av de många kyrkor och katedraler som finns i staden.

Populära och sevärda kvarter i Paris

Paris är administrativt indelat i 20 arrondissement, varav många av kvarteren delar sig över flera arrondissement.

Le Marais
Mysiga och stämningsfulla Marais kvarteret sträcker sig över det tredje och fjärde arrondissementet på högra sidan av Seine. Området är ett gammalt träskområde och dess historia går tillbaka till den 1200-talet då Tempelriddarna anlade sin kyrka här (på Rue du Temple). Under 1700-talet byggdes torget Place des Vosges och kvarteret blev hemvist för den parisiska adeln. Det byggdes flera fashionabla bostäder (Hôtels) som många existerar än idag. Efter den franska revolutionen 1789 var adeln jagade ut ur Marais, och kvarteret befolkades av hantverkare och arbetare som nu bodde i det gamla Hôtels och inredde verkstäder på bakgårdarna. Under Paris stora ombyggnad under 1900-talet förblev Marais i stort sett orört och har behållit sina smala gator och många av de gamla byggnader som fortfarande kan avnjutas idag. Kvarteret framstår idag som ett virrvarr av pittoreska butiker och kaféer, och mötesplats för flera olika grupper: judar runt Rue des Rosiers och Rue Pave, de homosexuella runt Rue des Archives, Rue Sainte-Croix-de-la-Bretonnerie och Rue du Temple.

Les Halles
Hallarna finner man i det första arrondissement i hjärtat av Paris. Hallarna var ursprungligen en grossist plats för grönsaker och kött, och har sedan 1100-talet haft torghandel. År 1969 blev trafiken för påträngande genom centrala Paris vilket medförde att handlarna flyttades till de södra förorterna. Hallarna revs, och det blev anlagt en park och en stor underjordisk galleria på flera våningsplan. Får man inte nog av butikerna i hallarna finns det goda shoppingmöjligheter i området runt omkring. Centre Pompidou, fontänen på Place Igor Stravinsky och Saint-Eustache är bara några av de sevärdheter man ser i kvarteret.

Montmartre
Under lång tid var Montmartre en landsby utanför Paris. Men med utbyggnaden av Paris har stadsdelen blivit en del av staden och ligger i utkanten av centrala Paris i det 18:e arrondissementet på en kulle med fantastisk utsikt över staden. Kvarteret var mellan 1800- och 1900-talet tillhåll för konstmålare som Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Salvador Dali och Picasso. De hade sin vardag på torget Place du Tertre som turister idag vallfärdar till för att insupa atmosfären och stämningen av gamla tider och möta porträttmålare, tecknare och andra konstnärer när de svänger sina penslar och kanske köpa deras konst. Montmartre var en religiös högborg, vilket delvis kan ses med närvaro av många kyrkor: Sacré-Coeur, Saint-Pierre och Saint-Jean de Montmartre. Montmartre har som kontrast till sin religiösa sida en del musikställe, teatrar och kabaréer, där den mest kända är Moulin Rouge. Förflyttar man sig en aning bort från höjden med Sacre-Coeur finner man massor av mysiga kaféer och kan utforska det charmiga Montmartre som man ser det i filmen Amélie på rue Lepic och rue des 3 Frères. Dessutom kan man se vinmarken på baksidan av kullen. Ca. 1,5 km norr om Montmartre finns en av de äldsta loppmarknaderna i Paris Le Marché aux Puces St-Ouende - Porte de Clignancourt, som är den största i Paris och även den mest besökta.

Trocadéro, Chaillot kvarteret
Sydvästra kvarteret i det 16:e arrondissement är ett av de exklusivaste och dyraste i Paris, fullt av glamorösa byggnader och lägenhetskomplex. Av den anledningen ska man inte förvänta sig att uppleva den pittoreska, typiskt parisiska vardagen i den här delen av staden. Man kan dock besöka några museer och ta en rundtur vid Eiffeltornet, som byggdes för världsutställningen i Paris 1889. Från 1960 började det bli en populär turistattraktion och besöks idag av sju miljoner besökare om året. Totalt har det arrangerats sex världsutställningar i Paris och de har alla hållits i Chaillot distriktet.

Latin-kvarteret
Le quatier latin - latinkvarteret är ursprungligen en parisisk term som anger universitetsområdet, då det föregick lektioner på latin. I Paris ligger latinkvarteret i det 5:e och 6:e arrondissement med Sorbonne universitetet i centrum. Kvarteret är än idag präglat av att vara studentkvarter med fakulteten under Sorbonne och högre utbildning, men också med gymnasium och folkskolor. Latinkvarteret har stämning och atmosfär i de små smala gatorna med restauranger i budgetklass. Här är mycket turister, men kan man hantera det så är det en charmig stadsdel. på den stenlagda pittoreska rue Mouffetard finner man en av de äldsta gatorna i Paris, som är välbesökt på grund av de många restaurangerna. Förflyttar man sig en aning bort från de smala gatorna kan man ta en promenad i den vackra Luxemburg trädgården med de vackra palatsen eller en promenad i den botaniska trädgården - Jardin des Plantes.

Les Champs-Elysées
Med triumfbågen i den västra delen och Place de la Concorde i den östra är Les Champs-Elysées i det 8:e arrondissement en av de vackraste avenyerna i Paris. Gatan vid de tidigare fälten var ursprungligen ett obebott träsk område, men i början av 1700-talet beslutade den franska drottningen Marie de Médicis att få anlagt en bred aveny med ståtlig allé med träd. Idag är detta platsen för exklusiva butiker och restauranger.

Opera-kvarteret
Kvarteret sträcker sig över både 1:a, 2:a och 9:e arrondissementet och har som sitt centrum den kända operan National de Paris. Här finner man storslagna och glamorösa platser och byggnader som Place Vendôme, Place de l'Opéra och Palais Royal. Fina shoppingmöjligheter på rue St-Honoré och Boulevard Haussmann med Les Grands Magasins som Printemps och Galeries Lafayette. Inte långt från operan ligger Tuileries trädgården och Louvren, världens största konstmuseum.

Bastille-platsen
I det 12:e arrondissement finner man en av de stora symboliska platserna i den franska revolutionen. På Bastille-platsen låg förr en fruktad borg som kändes som ett fängelse som stormades den 14 juli 1789. En händelse som utlöste den franska revolutionen. På platsen finner man idag en rondell där juli-pelaren står i mitten. De invigdes 1848 och är ett monument till minne av dem som förlorat sina liv under revolutionerna 1830 och 1848. På torget har man med kullerstenar skapat mönster av där borgen stod. Här ligger även Bastille Operan som öppnade 1989 för att markera 200:e dagen för den franska revolutionen.

Saint-Germain-des-Prés
Ännu ett populärt kvarter i Paris är hippa Saint-Germain-des-Prés. Det ligger i det 6:e arrondissementet, nära det latinska kvarteret och Luxemburg trädgården. Denna stadsdel blev efter Andra Världskriget en högborg för de franska och internationella kulturpersonligheter som filosofer, författare, skådespelare och musiker. Idag är kvarteret mindre prestigefyllt än tidigare, men man kan fortfarande ha tur att springa in i både inhemska och internationella konstnärer på Les Deux Magots och Café de Flore. Gastronomiskt erbjuder Saint Germain mysiga bistro-restauranger och kaféer.

Montparnasse
Är ett sydligt kvarter i det 6:e och 14:e arrondissement. I närområdet är skyskrapan Tour Montparnasse (Montparnassetornet) ett landmärke. Här ligger en av de mest kända restauranger i Paris, La Coupole som har funnits sedan 1927 vilket inredningen vittnar om. I kvarteret finner man även Montparnasse kyrkogård där personer som Serge Gainsbourg, Charles Baudelaire, Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre är begravda. Inte långt från kyrkogården ligger katakomberna som är en omfattande begravningsplats inredda i gångarna av ett övergivet kalkbrott. 1,7 km av de totalt 300 km är tillgängliga för turister och besökande. Söder om Montparnasse finns en av de charmigaste loppmarknader i Paris vid Porte de Vanves.

Île Saint-Louis - Île de la Cité
I mitten av Seine och Paris i det 1:a och 4:e arrondissement ligger de två öarna Île Saint Louis och Île de la Cité. Det är omkring dessa två öar som det ursprungliga Paris växte utifrån, och de har sitt ursprung helt tillbaka från Romarriket. Öarna är anslutna till resten av Paris via broar, där Le Pont Neuf är den äldsta. Île Saint-Louis kännetecknas av smala enkelriktade gator och sin charmerande lilla park på den östra sidan av Seines bredd. På Île de la Cité ligger den mest kända kyrkan i Paris, nämligen Nôtre-Dame som byggdes mellan 1163-1345. Kyrkan är ett exempel på fransk gotisk stil och kallas den vackraste gotiska kyrkan i världen. På norra sidan av ön ligger La Conciergerie som är en del av den fortfarande fungerande justitiepalatset. I Conciergeriet satt hundratals fångar fängslade under franska revolutionen för att komma under giljotinens vass kniv och få huvudet avhugget, som bl.a. hände med Marie Antoinette.

Champs de Mars - Les Invalides
I det 7:e arrondissement ligger två stora parker som är värda att besöka i Paris: Champs-de-Mars med Eiffeltornet i ena änden och Esplanade des Invalides med Invalide-kyrkan samt dess gyllene kupol, där Napoleon är begravd. I området finner man dessutom Nationalförsamligen (L'Assemblée National) och Musée d'Orsay med den stora samlingen av främst impressionistisk konst.

 
 
search map