Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Regionen Languedoc-Roussillon ligger som en halvmåne i den västra halvdelen av Medelhavsbukten och gränsar mot öster till Provence, La Camargue och Rhône-floden, samt mot väster till Pyrenéerna. Rhône-deltat sträcker sig över en stor del av kuststräckan, som ligger lågt, flackt och präglat av sand med flera laguner. Längre mot väster dominerar de mer dramatiska bergsklyftorna kusten. Inne i landet finner man floder, berg och naturparker som är värda ett besök.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

I Languedoc finns det möjligheter för många olika aktiviteter – från bergvandring och flod-rafting till windsurfing och dykning. För de historieintresserade finns det medeltidsstäder och romanska kyrkor att besöka, och det lokala köket och inte minst de lokala vinerna lockar till sig många livsnjutare. Man gör en del för att bevara naturen outforskad och det finns två stora naturreservat i regionen, och man har dessutom bevarat hela 60 % av den långa kuststräckan obebyggd. Le Canal du Midi skär igenom landet och ger möjlighet för att njuta det vackra landskapet från en kanot eller en husbåt.

Städer

Languedoc-Roussillon är en stor region med flera småstäder och sparsamt med industri. De moderna storstäderna Montpellier och Toulouse har både universitetsmiljö, ett internationellt forskningsmiljö och har t.o.m. förmått att locka till sig flygindustrin.

Nîmes ligger nära Provence och har genom tiden påverkats av många olika kulturer. Nîmes betraktas som en stad med stor personlighet.
Le Grau-du-Roi är en riktig badort som har en av de största lustbåtshamnarna i Europa med hela 5000 båtplatser.
Sète kallas Languedocs Venedig. Staden ligger på L `Etang de Thau - en lång landtunga med vatten på båda sidor, och därför fick staden detta smeknamn. Om det är på grund av smeknamnet som många italienska familjer har bosatt sig här, är inte känt, men de bidrar verkligen till stämningen i staden.
Perpignan är den enda större staden i det östra Pyrenéerna, som man kallar det franska Kataloniens huvudstad, eftersom den ligger nära Spanien. Det finns många arkitektoniska pärlor att besöka.

Narbonne är en historisk stad som har mer än 2100 år i bagaget vilket man märker när man betraktar alla de många välbevarade arkitektoniska och kulturella minnesmärken från medeltiden och renässansen fram till idag. Beläget nära Medelhavet gör staden till ett perfekt resmål för en semester om man vill ha både möjlighet till kulturella upplevelser och sol och strand.
Carcassonne är ett kapitel för sig själv och definitivt värd ett besök. Audefloden delar staden i två, och den mest spektakulära av de två stadsdelarna är den medeltida fästningen Cité de Carcassonne som även förekommer på UNESCOs världsarvslista. Staden är omgivet av en dubbel ringmur och är renoverad till den grad att man verkligen kan föreställa sig livet på den tiden då livet blomstrade här. Restauranger och butiker hålls i samma stil hela sommaren igenom då det även förekommer olika arrangemang med skådespelare, som runt omkring på stan livar upp och återspeglar livet i staden från tidigare perioder.

Historia

Regionen har en lång och varierad historia då den har varit påverkad av de olika civilisationerna i Medelhavsområdet. Detta har bl.a. medfört en mycket rik och varierad arkitektur. Man kan besöka ett otal av romanska kyrkor, beundra helt upp till 750 altartavlor i barokstil eller besöka någon av de många kloster, slott och borgar som ligger fördelade i hela regionen.

La langue d’Oc även kallat l'Occitan härstammar från latin och är en samlad betäckning för den dialekt man talade i den södra delen av Frankrike då latin utvecklade sig och blev ett talat språk. I dag förstår ca. 1/3 av befolkningen i Languedoc l’Occitan och ca. 10 % av skoleleverna undervisas i språket i särskilda skolor. Det finns även fortfarande radio och TV på det mer eller mindre utdöda språket. De snabbtänkta har säkert redan räknat ut att "La Langue d'Oc" har gett namn till regionen...

Sol & Bad

Languedoc-Roussillon har länge varit känt som en bra destination ifall man gärna vill njuta av sol och strand på sin semester. Regionen har i genomsnitt 300 solskensdagar om året så här är stor chans för att man får uppfyllt sina önskemål om en molnfri semester.

Regionens långa Medelhavssträcka är mycket varierad. Här finner man allt från långa vita sandstränder till klippiga område. Gemensamt för stränderna i denna region är att det både finns möjligheter för att hyra solstolar och parasoller eller ifall man föredrar, att hellre ligga på en av de många offentliga stränder där man endast medtager sin egen strandutrustning (handduk osv..). Det finns självklart många besökare om sommaren när alla vill till havet, men det förekommer också en avslappnad semesterstämning.

På stränderna är det möjligt att hyra nästan allting i form av utrustning till vattensport, vindsurfing, kitesurfing, dykning eller segling. Alla former av vattensport är utbrett och det finns även möjlighet att köpa kurser eller instruktionstimmar ifall man är nybörjare. Languedoc-Roussillon är ett paradis för de gäster som gärna vill slappa på stranden utan att det är lika överbefolkat och "uppstyrt" som vid den Franska Rivieran - Côte d'Azur.

Naturupplevelser

Languedoc-Roussillon är en stor region med mycket varierad natur som nästan inte sätter några gränser för vad som kan upplevas på semestern.

Vattensporter av alla slag är alltid populära och det finns gott om möjligheter att utöva allt från vindsurfing, kitesurfing och segling till dykning samt andra vattensporter i Medelhavet.
Men floderna och lagunerna utgör också några andra intressanta möjligheter för att ha roligt på vattnet och få några oförglömliga naturupplevelser. För den äventyrslystne, är det naturligt att prova forsränning som arrangeras på många ställen och i olika svårighetsgrader. Om man föredrar lugnare aktiviteter, är det lämpligt att paddla kanot eller kajak eller fiska. Många familjer har en minnesvärd semesterupplevelse genom att segla på Canal du Midi i en husbåt, medan den vackra naturen passerar förbi - ren avkoppling!

I Pyrenéerna är det naturligt att gå på vandringsturer. Det finns många rutter att välja mellan, så det är lätt att hitta en som passar familjens samlade behov. Förbered ev. turen genom att köpa godsaker med för en picknick i det gröna. Önskar man fler utmaningar är det också upplagt att klättra i bergen.

Regionen Languedoc-Roussillon gör generellt mycket för att bevara naturen outforskad. Inre minst har man förmått att bevara hela 60 % av kuststräckan obebyggd, vilket säkrar att flora och fauna bevaras, och att regionens gäster och invånare får maximal glädje av de vackra kustområdena.

Vin & Gastronomi

Då Languedoc-Roussillon är en stor region ger det inte mening att tala om ett karakteristiskt kök - det finns flera olika. Inne i landet är den sammakokta rätten med vita bönor Le Cassoulet en klassiker, och varje husmor med respekt för sig själv har sin egen variant.

Ute vid kusten äter man naturligtvis mycket fisk, men speciellt för denna region är frånvaron av plattfisk på menyerna, och de enda skaldjur man ser är ostron och musslor från lagunerna. I den sydvästra delen av regionen nära Pyrenéerna har man riktat blickarna mot det spanska grannköket som generellt är en smula tyngre än det franska, men som också har läckerheter att bjuda på som t.ex. and med fikon som bjuder på en härlig kontrast mellan det söta och salta vilket får det att vattnas i munnen på de flesta.

Ifall man ska säga något generellt om maten i denna region får det vara att maten är varierad och smakfullt kryddad med vitlök (Aioli), kryddörter och röda grönsaker som tomater och paprika, och att man här liksom i många andra av Frankrikes regioner naturligtvis också kan njuta av det lokalproducerade foie gras, svart tryffel och ostar av hög kvalitet.

Vin
I Languedoc har man producerat vin i över 2.000 år. Grekerna och senare romarna introducerade odling av oliver och vindruvor. Tidigare producerade man i regionen stora mängder av "tunt" vin som man blandade med det starka importerade vin från den nordafrikanska kolonierna. Under 1960-talet gjorde man en stor insats för att förbättra kvaliteten på det lokala vinet och gamla vinsorter återplanterades. I dag används främst druvorna Grenache, Syrah, Merlot Cinsaut, Mourvèdre, Sauvignon och Viognier.
Banyuls, Corbières, Coteaux du Languedoc, Côtes du Rhône är kända namn för vinälskare, och det finns mycket att komma efter i denna soliga region med långa vin traditioner.

 
 
search map