Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Regionen Midi-Pyrénées ligger centralt i Sydvästra Frankrike mellan medelhavet och Atlanten och gränsar söder ut mot Spanien och Pyrenéerna. Regionen är Frankrikes största - nästan större än Danmark och har över 2.5500.000 invånare. Här finner man allt från den mest moderna rymdforskning till århundrades gamla pilgrimsstäder från medeltiden för att inte tala om den spektakulära naturen, som domineras av Pyrenéerna och de många floderna.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Le Canal du Midi som förbinder Atlanten med Medelhavet tvärs över Frankrike och alla många städer längs kanalen, är också en viktig del av det stora pussel som denna sammansatta region utgör.

Regionen har mycket att bjuda på, både för besökare som intresserar sig för vin och gastronomi, för naturupplevelser och för storstadsliv - det enda man saknar här är strandlivet vid havet, å andra sidan kan man segla, fiska och bada i de många floder under varma dagar.

Städer

Toulouse – regionens största stad och Frankrikes näst största universitets stad. Toulouse är i dag centrum för fransk high-tech industri, rymdfart och luftfart – staden har alltid varit ett luftfarts-centrum, och redan under 20-talet utgick piloterna St. Exupérys och Mermoz's flygpost-flyg härifrån till Afrika och över Atlanten. I dag är Toulouse en livlig stad och speciellt den gamla stadsdelen La Ville Rose, är det fart på, som har fått sitt smeknamn p.g.a. färgen på tegelbyggnaderna. Men tillbaka till perioden från 900 - 1200-talet var Toulouse Sydfrankrikes viktigaste stad och hade ett känt hof med trubadurer och poeter, vars verk efter sägen inspirerade stora namn som Dante och Chaucer.

Tarbes – är den tredjestörsta staden i regionen och har omkring 50.000 invånare. Staden har dessvärre inte så många historiska byggnader att bjuda på, då den i stort sett blev ödelagd under de religiösa krigen. Det är en livlig, större stad med ett stort urval av butiker, restauranger och caféer, men rent kulturellt finns det inte så mycket att komma med, till skillnad från många andra mer intressanta städer i regionen.

Rocamadour - en medeltida pilgrimsstad, som ligger vackert i en kanjon byggt upp av berg vid floden Dordogne. Staden har lockat pilgrimer och andra besökare pågrund av de många historiska monumenten och mirakel från katedralens madonna. Stadens övre del består av historiska byggnader - kloster, kyrkor och kapell och är sammanlänkade med trappor som är uthuggna i klippan. Den nedre delen längst ner mot floden är den moderna stadsdelen med butiker och restauranger. Själva staden, är det näst mest besökta turistmålet i Frankrike, bara Mont St. Michel i Normandiet har fler besökare... Staden var tidigare en viktig punkt på pilgrimsrutten till Santiago De Compostela i Spanien, men har nu blivit mer av ett turistmål i sig.

Lourdes – har sedan 1858 varit en viktig pilgrimsstad. Den 14-årige fattige Bernadette Soubrious fick 18 uppenbarelser, där jungfru Maria talade till henne, och bland annat instruerade henne, var hon kunde finna den heliga källan. Man byggde ett kapell, och sedan utvecklade sig Lourdes till att bli en helig stad och ett måste för pilgrimer och andra dödliga, som gärna vill botas av den heliga källan på plats. Som du säkert kan föreställa dig, så är staden full av turister och pilgrimer, som vill besöka platsen, dricka från den helande källan och kanske ta med sig vatten hem. Lourdes har idag ett mycket stort antal hotell och andra övernattningsmöjligheter till förfogande och betraktas som en av Frankrikes mest besökta städer.

Cahors – ligger vid floden Lot och var tidigare huvudstad i Quercy (provinsen). Staden har haft en turbulent och lång historia med både gallisk ockupation, romersk stad, engelskt herradöme, och universitets stad i 400 år . Idag är Cahors en typisk sydfransk liten stad med en charmig gammal stadskärna och en imponerande katedral från 1119. Dessutom finner man vid floden den spektakulära bron Pont Valentré från 1300-talet som är en mycket välbevarad sådan dessutom, nästan ett fort i sig med vindbryggor och stora portar. Många skandinaver kan dessutom känna igen namnet på staden pågrund av att det danska prinsgemål kommer härifrån, och där det danska kungliga parets "Chateau de Cayx" för övrig ligger.

Albi domineras av den imponerande katedralen Sainte-Cecile, som det tog 200 år att bygga. Staden har ett stort och välbevarat gammalt centrum, dominerat av de karakteristiska tegelstensbyggnaderna. Den världsberömda konstnären Henri de Toulouse-Lautrec är född i Albi, och därför är det självklart att besöka det stora museet som har fler än 1000 av den populära konstnärens verk, om man har vägarna förbi.

Historia

Regionen Midi-Pyrénées är en administrativ enhet, som endast har existerat sedan 1972. I sin tur har området alltid varit populärt och har också genom historien varit ockuperat av både romare, visigoter, engelsmän, katarerna och många andra vars kultur har satt sina spår. Det sägs, att regionen alltid har varit rik och vacker, men det centrala läget har nog även spelat in.

Under 1100-talet leddes det blodiga korståg mot katarerna, och universitetet i Toulouse skapades.

Le Canal du midi på hela 240 km tog 14 år att bygga, men i gengäld blev den en bra inkomstkälla för boende längs med den långa kanalen, som binder samman Atlanten och Medelhavet. Kanalen blev en viktig transportväg, så snart den var färdig byggd under 1681, och längs kanalens kant blomstrar välstående städer fram.

Under 1920-talet hamna Toulouse på världskartan, när staden blev centrum för modern luftpost med bl.a. den kända författaren Saint-Exupéry som pionjär.
Under andra världskriget spelade Pyrenéerna en viktig roll i den franska motståndsrörelsen, och många judar räddade sina liv genom att fly genom bergen.
Idag är området uppdelat mellan modern högteknologi, jordbruksmark och turism.

Sol & Bad

Om man drömmer om en semester vid havet, ska man inte välja att resa till regionen Midi-Pyrénées! Här finns nämligen ingen kustlinje över huvudtaget.

Dock finns det många floder, man lätt kan bada i, om man vågar sig på en liten annorlunda badupplevelse. Fördelen med att bada i floderna är, att det oftast finns härliga skuggiga platser, bra möjligheter att ackompanjera badningen med en picknick i naturen, och så är floderna inte salta, vilken många kan tycka är uppfriskande. I många städer finns det offentliga utomhus bassänger, som kan besökas.

Naturupplevelser

Midi-Pyrénées är en stor region med många olika möjligheter att njuta av naturen och fyllas med nya intryck.
Bergskedjan Pyrenéerna dominerar regionen och bjuder in till många olika aktiviteter: Man kan vandra längs de gamla pilgrimsrutterna, cykla, klättra eller åka skidor, om man har vägarna förbi under vintern. I de många dalarna och kanjonerna finns det många andra möjligheter att nyttja, denna region genomkorsas av floder kors och tvärs - Lot, Garonne och Tarn är bara några av de mest kända. På floderna finns det många andra aktiviteter att ta sig för bl.a. forsränning, paddla kanot eller kajak och fiske.

I de stora nationalparkerna kan man komma nära naturen: t.ex. i Parc National des Pyrenees, Där man kan beundra landskapet och verkligen bli en del av det. Här finns det bergstoppar på upp till 3000 m. små vattenfall, hela 230 sjöar och oändligt stora skogar. Dessutom finns här en mängd olika vilda djur, inklusive björnar och gamar, och för att inte tala om, många sällsynta och i många fall unika växtarter, kan man ha turen att hitta här.

Midi-Pyrénées är också känd för dess många grottor, som ofta har undangömt viktiga historiska hemligheter. I byn Padirac ligger en av de största grottorna man kan föreställa sig, med hela 75 m i höjd och 35 meter i diameter. Grottan är så stor, att man kan segla in i med båt. Utöver naturupplevelserna kan man även få kulturella upplevelser vid besöken i någon av de 3000 grottorna, som förr i tiden fungerade som ett tillhåll för människan. I Niaux finns den näst största utsmyckade grottan i Frankrike, och här kan man se många spektakulära grottmålningar med många år på nacken.

Vin & Gastronomi

Midi-Pyrénées är en region som är känd för god mat och dryck. Invånarna säger själva, att de vet hur man lever gott, och det kommer inte förvåna någon när de låser upp sina regionala skafferier, som innehåller många världskända delikatesser.

Mat

Överallt stöter man på lokala produkter, som är kända i de flesta hörn i världen. Foie gras och tryffel är nog den viktigaste, med det finns även specifika varumärken som getosten från Rocamadour, lam från Quercy, vitlök från Lautrec och druvor från Moissac.
I Midi-Pyrénées finns en av de mest kända rätterna "cassoulet" – en gryta med böner, korv och örter som serveras i hela sydvästra Frankrike. Också "aligot" - poataismos med ost "garbure" – soppa med kål och stoppad - gås samt "gâteau à la broche" – en slags kaka som tillagas på ett roterande spett över öppen eld är även de tämligen välkända.

I Gascogne är man känd för allt, som har med gäss att göra - och är det inte tal om nån gås kan man vara säker på att det är en and! Här finns naturligvis alla tänkbara versioner av foie gras, långkok och fyllda lår från fåglarna.

Den kända blå Roquefort-ost kommer också från denna region: det sägs, att en herde hade glömt sin ost i en bergsspricka, och när han hitta den igen, hade den ändrat både smak och utseende. Det är en unik mögel, som bara finns i Roquefort-sur-Soulzon som ger osten dess karakteristiska smak inom tre månaders lagring.

Vin

Cahors: Vinfälten ligger på båda sidorna av floden Lot. Vinet är mörkt, nästan svart, och förr i tiden var det vinet man serverade påven i Avignon. Malbec och tannat druvor ger vinet struktur, medans merlot druvor rundar till det. Generellt vinner dessa viner vid lagring

Fronton: Vin från Fronton betraktas som ett Toulouse-vin. Vinmarkerna tillhörde förr i tiden riddare, som förde med sig vinet ända till de heligas land. Idag är vinerna kända för att mogna snabbt, och de dricks därför unga, likaså rosévinen från samma område.

Armagnac: Legenden säger, att Armagnac vid ett tillfälle uppfanns, pågrund av köpmännen från Bordeaux 1373 blockerade hamnen för alla viner söder ifrån, tills deras egna viner var sålda. Men för att få ut något av allt vin som redan producerats, hitta munkarna, som på den tiden var vinproducenter, på att destillera vinet och därmed kom de på en ny klassiker. Efter destilleringen hälldes det klara brännvinet på träfat, där den fick sin gyllene färg.

 
 
search map