Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Normandiet har fått sitt namn från normanderna, de danska och norska vikingarnas invasion i 911. Regionen sträcker sig över 600 km kust i Frankrikes nordvästra hörn, ut mot Engelska kanalen och Atlanten.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Den består av två regioner, Haute-Normandie med den viktigaste staden Rouen och Basse Normandie med huvudstaden Caen. Båda städerna bjuder på ett historiskt centrum som präglas av Normandies långa historia. Caen bombades i juni 1944, men har bevarat en del av sin vackra arkitektur.

Städer

I Normandiet kan man förutom hamn- och fiskestäder besöka flera stora och mindre byar som är präglade av historia.

Förutom de största städerna Caen och Rouen är Bayeux känd för Bayeuxtapeten, de medeltida städerna Alençon, Falaise, Saint-Lô, samt staden Villedieu-les-Poêles som är känd för sin produktion av koppar. I Villedieu-les-Poêles finner man kopparverkstäder, klockgjuterier, ett tenn-museum, ett museum för normanniska möbler samt andra hantverksmuseum.

Historia

Normandiet har genom sin 1100 år långa historia varit ett slagfält för några av de senaste stora krigen: hundraårskriget, religiösa krig och Andra Världskriget vilket innebär att regionen är rik på både historia och kultur.

Detta framgår tydligt av antalet slott, kloster, kyrkor, katedraler, museer och monument som är utspridda över hela Normandiet. Den mest kända är nog Le Mont Saint-Michel precis vid gränsen till Bretagne. Le Mont Saint-Michel är en klippö med ett gotiskt benediktinerkloster på toppen. Klostret har sitt ursprung helt tillbaka till år 709 år och har haft flera funktioner genom historien. Det fungerade även som ett fängelse under franska revolutionen. Under Andra Världskriget utgjorde kusten i Normandiet en viktig roll i befrielsen av Europa.

På D-dagen den 6 juni 1944 landsteg de allierade i Normandiet, vilket bl.a. ledde till befrielsen av Paris och Le Havre. Normandiet bjuder också på storslagen natur och monument som har stått modell för några av impressionisternas målningar: klippan i Étretat, katedralen i Rouen och inte att förglömma Monets trädgård i Giverny.

Sol & Bad

Längs kusten blir man helt förtrollad av den storslagna, råa natur och de små pittoreska fiskeläge som Fécamp som är en autentisk fiskeby, som även bjuder på vackra palats, kloster och museer.

Staden Honfleur beskrivs av fransmän som en fin och galen fiskehamn i Normandiet och var bland annat både en av Victor Hugo och Charles Baudelaires favoritplatser. Saint-Vaast-la Hougue är en viktig fiskehamn med en lång historia. Man kan också besöka den stora viktiga hamnen i Le Havre som är Frankrikes näst största hamn och den femte största i Europa. Slutligen kan nämnas Cherbourg som utmärker sig genom att ha den största konstgjorda viken i världen och som dessutom lade bakgrunden till Catherine Deneuves genombrottsfilm Les Parapluies Cherbourg de.

Normandiet är känt för sin råa kustlinje, men man kan också hitta badorter som Dieppe, som förutom att vara den mest aktiva hamnen i Normandie även är den badstrand som ligger närmast Paris. Étretat är mest känd för sin storslagna klippa som är ett porträtt av Monet, men här kan man även bada. Deauville har en 2 km lång strand med fin sand. Staden har nästan blivit en förort till Paris, där man bl.a. också kan besöka kasinot. I Cabourg blev det anlagt en strand under 1900-talet. Under början av 2000-talet har den fått en alldeles egen charm.

Naturupplevelser

Om man vill njuta av natur är Normandiet en riktigt naturskatt. Det finns naturparker, vars mål är att skydda natur- och kulturarven i Normandiet: Le Parc Naturel Régional des Boucle de la Seine bjuder på myrar, skogar, kloster, konst och slott. Le Parc Régional du Perche består av vackra kuperade och böljande landskap med sjöar, floder, skogar och åkrar som odlas av ett dynamiskt och blandat jordbruk. Dessutom finns det massor av kor, åsnor och hästar. Slutligen Le Parc Naturel Regional de Normandie-Maine som bjuder på vildmark med myrar och kalkberg.

Tycker man om djur kan man besöka Le Parc Zoologique CERZA i Calvados som påminner om Kolmården. Det finns också mer traditionella zoologiska trädgårdar som Le Parc Zoologique de Champrépus i La Manche eller Le Parc Zoologique de Jurques utanför Caen. I Cherbourg kan man besöka det stora akvariet La Cité de la Mer.

Vin & Gastronomi

När man nu lagt sin rutt förbi Normandie ska man inte glömma att där finns många specialiteter som kan tillfredsställa varje gourmet eller matfantast.

Här kan man äta sig mätt på fisk och skaldjur eller njuta av jordbruksprodukter som ost, smör, äpplen, körsbär, grönsaker och flera köttprodukter som lamm, skinka, rullader, olika korvar och charkuterier. Om man vågar kan man prova en inhämsk rätt som inälvor... Camembert är förmodligen den mest kända osten, men det produceras faktiskt ca. 30 olika ostar i Normandiet. Från havet kan man framför allt njuta av ostron, räkor, pilgrimsmusslor, hummer och blåmusslor. I departementet Calvados produceras den populära spriten med samma namn, och det är möjligt att besöka flera destillerier. Dessutom produceras det cider i Calvados.

 
 
search map