Semesterbostäder & hotell i Bayeux

 
Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Historia många händelser är alltid mycket närvarande, när man är i Bayeux. Staden har haft turen att skonas från bombnigarna och den industriella revolutionen, den bjuder på vackra gator och byggnader från många perioder. Om man ändå är i området, bör definitivt inte missa ett besök i denna vackra stad.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Historia

Bayeux är särskilt känd för två militära invasioner över Engelska kanalen. Först var det Wilhelm Erobrerens fälttåg mot England, som startade från Bayeux och kuliminerade med slaget vid Hastings under 1066. Knappt 900 år senare gick turen en motsatt väg, då de allierade styrkorna på D-dagen den 6 juni 1944 inledde befrielsen av Europa från stränderna norr om staden. Bayeux var den första franska staden, som blev befriad från Nazi-Tysklands ockupation.

Först och främst finns där en av världens mest berömda tecknings serie, Bayeuxtapeten, som är en stor attraktion. Det 70 meter långa broderiet föreställer med en imponerande detaljrikedom slaget vid Hastings år 1066, och åtföljs med beskrivningar av vardagen för nästan 1000 år sedan. Man kan uppleva tapeten och få en korrekt och ljud-guidad tur på flera olika språk, bland annat norska, svenska och danska. Enbart tapeten är värd en resa, och de, som befinner sig i närheten, bör även de överväga att ta en utflykt hit. Mitt i staden tornar den stora gotiska katedralen upp på ett majestätiskt vis, som med sina många arkitektoniska detaljer och vackra linjer såväl innanför som utanför också är värt ett besök.

Sevärdheter och specialiteter

Bayeux är dessutom ett bra ställe att ha som bas, om man ska runt i regionen. Man är nära de berömda städerna, Juno, Omaha, Gold och Sword. Dessutom är man i nära det stora navet för de allierade landningarna som, Arromanches samt de stora krigs kyrkogårdarna- däribland den imponerande amerikanska i Colleville-sur-Mer. Stadens centrum är fyllt med små trevliga gator, där du lätt kan ta dig runt till fots. Här finns en uppsjö av bra restauranger där man inte behöver tvivla på att man befinner sig nära havet. Här kan man äta sig mätt på fisksoppor, moules marinières (blåmusslor) och skaldjursrätter tillsammans med utsökta viner från Loiredalen, som ligger ca 300 kilometer söderut. Slutligen får man inte glömma att Bayeux ligger i Calvados departementet, som bland annat är världsberömt för sin produktion av cider och brännvin med samma namn. Lanskapet är fyllt med äppelodlingar, och det finns gott om möjligheter att besöka flera av producenterna, men håll koll på din promille halt om du kör bil. Gillar man ost, finns även det i Calvados. Prova t.ex. en av AOC-ostarna Pont l’Evêque, Livarot eller Camembert, som alla är baserade på komjölk.

 
 
search map