Semesterbostäder & hotell i Le Havre

 
Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Le Havre ligger i det nordvästra Frankrike ut till kusten. Det är Normandiets största stad i förhållande till invånarantal näst största staden i förhållande till areal - överträffas endast av Rouen. Staden har en mycket bred sandstrand som ligger väster om centrum, och dessutom en viktig hamn som är Frankrikes näst största efter Marseille.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Centrum

År 2005 blev Le Havres centrum medtaget på UNESCOs världsarvslista på grund av det innovativa sätt man har utvecklat stadens möjligheter på. Stadskärnan består av 133 hektar som förstördes under Andra Världskriget och som återuppbyggdes under åren efter kriget av arkitekten Auguste Perret. Enligt UNESCO så representerar Le Havre ett enastående exempel på efterkrigstidens arkitektur och urbanism. Det är dock bara stadshuset och kyrkan Saint-Joseph som ritats av Auguste Perret själv, men under resten av återuppbyggnaden stod han för den arkitektoniska ledningen. En annan arkitektoniskt intressant byggnad är Le Havres Kulturhus Oscar Niemeyer, som är ritad av samma arkitekt 1982 och som har fått smeknamnet Vullkanen på grund av dess form.

Stadsdelar

Norte Dame och Perrey är främsta bostadsområden där Les Halles och Saint-François präglas av butiker och restauranger. Norr och öster om centrum ligger de gamla stadsdelarna som undkom bomberna under det Andra Världskriget. Arkitekturen här är ifrån slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Söder om Le Havre ligger hamnområdet och industrikvarteret.

Historia

Bland de innovativa betongbyggnaderna i Le Havre finner man fortfarande ett par historiska gamla byggnader. Bland dem bör man besöka klostret Abbaye de Graville, vars historiska ursprung går tillbaka till slutet av 1100-talet. Le Havre grundades av François den förstes underskrift på deklarationen av 1517, och i oktober 1518 kom de första fartygen till staden. Sedan expanderade hamnen varje år för att bli en av den franska flottans samlingsplatser. Fram till franska revolutionen 1789 växer hamnen sig stor och blir Frankrikes näst största. Första och Andra Värdskrigen är hårda vid Le Havre. Många soldater drar ut i krig och få kommer tillbaka hem. Mellankrigstiden markeras av ett stopp i den växande demografi. Under Andra Världskriget var Le Havre ockuperat av tyskarna och fick lida av 132 bombningar av de allierade och tyskarna förstörde stora delar av hamnen.

 
 
search map