Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Rouen är nu en universitetsstad och den tredje största i Normandiet efter Caen och Le Havre. År 1999 hade Rouen cirka 500 000 invånare, medan det i stadskärnan bor lite mer än 100.000 personer.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Handelsstad och konstnärlig grogrund

Rouen utsågs till Normandiets huvudstad 911 efter att vikingen Rollo från Faxe, Sydsjälland hade erövrat Nomandiet. Innan dess hade Rouen haft en besvärlig resa på grund av vikingarnas ankomst till Normandiet längs Seine som löper genom Rouen, precis som i Paris. Seine kom dock senare att visa sig vara en styrka för staden från början av förra årtusendet då det utvecklades en textilindustri i Rouen och den omgivande regionen. Invånarna utvecklade ett navigeringsmonopol på Seine mellan Rouen och Paris och kunde på så sätt exportera vin och vete till England och importera t.ex. kläder som senare såldes på marknaderna i Champagne. Under renässansen blev Rouen till en konstnärlig grogrund tack vare ärkebiskopar och finansfolks beskydd. Konstnärer och arkitekter började smycka byggnader, kyrkor och palats.

Jeanne d'Arcs sista dagar

Under Hundraårskrigen ockuperade Henrik den 5:e Rouen i 1419. Det franska kungariket hotades våldsamt av den engelska och Frankrike tillsatte en armé med Jeanne d'Arc i spetsen som skulle vinna tillbaka Frankrike. År 1429 gick hon dock mot Karl den 7:e vilja och skapade sin egen armé. Hon greps och såldes till britterna och dömdes för kätteri i 1431. Rättegången ägde rum i Rouen och den 30 maj, 1430 blev hon bränd på bål i Rouen på torget Place du Vieux-Marché. Det finns idag ett stort kors på den plats där man tror att bålet anlades. Man har även låtit bygga en kyrka i hennes minne. Utformningen av taket av kyrkan är inspirerad av lågor.

Rouen idag

Staden är idag en av de stora universitetsstäderna i Frankrike och har bevarat många av de historiska byggnader som är värda ett besök i samband med en semester i Rouen. Det finns flera vackra kyrkor som Notre Dame, Saint-Ouen och Saint-Maclou, den imponerande klockmekanismen från den 1400-talet, Palatset och Jeanne d'Arc Tornet där Jeanne d'Arc fängslades under rättegången 1431. Ja, historiens vingslag är mycket närvarande i Rouen och i den gamla stadsdelen. Det finns också intressanta butiker och bra restauranger som kan förväntas vid en storstadssemester, men staden är mycket mindre heltisk än t.ex. Paris.

 
 
search map