Semesterbostäder & hotell i Pays de la Loire

Saumur Saumur
 
Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Regionen är omgiven av Bretagne i nord och Poitou-Charentes i söder, av det atlantiska havet i väst och regionen Centre-Val-de-Loire i öster.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Pays de la Loire är berömd för sina badorter, och det geografiska läget, som också är grunden för en stor blandning av kulturella identiteter och landskap som smälter in och flätas samman kring floden Loire, som har sin utmynning vid regionens kust.

Städer

Regionen bildades 1955, men det finns fortfarande idag en stor oklarhet och diskussioner om dess samhörighet med Bretagne. Dialekten i gränsområdena är fortfarande bretonsk, och många kommuner i regionen har bretonska namn. Trots att regionen heter Pays de Loire, så ligger varken Loires mest betydelsefulla städer eller Loires berömda slott här.

Nantes
Nantes ligger vid Loire-flodens bredd ca 50 km från det Atlantiska havet, och är huvudsäte för Pays de Loire. Man kan alltså på så vis kalla Nantes för regionens huvudstad, även om stadens identitet är föremål för mycket debatt på grund av sitt läge på gränsen till Bretagne - ett grannskap som har både historisk och kulturell betydelse. Nantes var huvudsäte för grevskapet Bretagne fram till 1900-talet, därefter blev den en del av Paya de Loire. Men från slutet av 1960 har en stark känsla av att tillhöra Bretagne återvänt till byns identitet, och har därför gett upphov till många tvister och diskussioner.

Angers
Angers har dedikerat sig ett namn som konst- och kulturstad tack vare sina stora historiska skatter. Universiteten, museer och den levande kulturscenen har gjort staden till ett viktigt kulturellt centrum. Kungliga slottet René - byggdes på 1200-talet - hyser gobelänger (bildvävnad), som föreställer berättelsen om världens undergång (Apocalisse). Detta är den största samlingen av gobelänger från Medeltiden, som någonsin har hittas. Floden Maine löper genom staden med många vackra fontäner och betydelsefulla historiska och religiösa monument som exempelvis katedralen Saint Maurice, Chateau d´Angers och La Maison Bleu - ett mästerverk från Art Déco perioden.


La Baule
La Baule är en badort berömd för sin 8 km långa sandstrand. Staden är ett stort dragplåster under sommarperioden, men levande också resten av året, då den bjuder på många olika aktiviteter. Framgången som badort, inleddes i slutet av förra seklet, detta innebar dock att byggnationer av hotell och bostadsområden byggts, och naturen har därför tvingats lämna förmån för denna utveckling.

Medans kuststräckan har blivit rövad på sin fina natur, kan man fortfarande njuta av många vackra promenader i stadens historiska inre med de karaktäristiska husen kallade "Belle Epoque" villor. Le Baule anordnar en årlig filmfestival i samarbete med en annan mycket pittoresk stad i regionen. Stadens namn är Guerande och den är berömd för sin saltproduktion som exporteras till hela världen. Här är en promenad i saltdrivningsområdena en naturupplevelse.

Historia

Hela regionens historia är kopplad till Bretagnes. Från 851 till 1400-talet tillhörde Nantes herraväldet Bretagne, och senare till grevskapet Bretagne, då staden även blev huvudsäte.

Under Den Franska Revolutionen blev regionen inblandad i det, som längre fram blev känt som "Guerre de Vendée" (1793-1796). En blodig fejd mellan pro- och kontra revolutionära-grupper. Denna fejd blir regionens ödeläggelse, och man diskuterar fortfarande idag bland historikerna om uttrycket massutdöende kan användas om dessa krigsoffer, som enligt källor är 380 000.

Under Andra Världskriget utvecklade sig den franska motståndsrörelsen från denna region, och Pays de Loires kusten då staden var under kraftig beskjutning och våldsamma bombningar, delvis på grund av militärhamnen i Saint Nazaire - en av landets största och mest betydelsefulla.

Sol & Bad

Regionens kustlinje kännetecknas av långa stränder med fin sand, som i La Baule och Les Sables d´Olonne. Stranden i Pornic är mindre, men mycket vacker och med ett lite vildare och råare uttryck. Hela kusten är mycket uppskattad av sportseglare och vattensports entusiaster, och det finns alltid en frisk fläkt att lindra sommarens hetaste dagar med.

Naturupplevelser

Regionen bjuder på stor variation i landskapet: hav och långa stränder, små fiskehamnar, kärr och ängar och 20 skyddade naturparker. Kärr områdena är av särskilt viktiga då de är hem för otaliga fåglar och andra djurarter, varav många är skyddade.

De lokala myndigheterna värnar mycket om dessa naturskatter och initierar olika åtgärder för att stödja dem, såsom cykelvägar/rutter. Regionen är en av Frankrikes mest framstående inom området och lockar många turister med dessa intressen.

Vin & Gastronomi

Det kulinariska Plays de Loire återspeglar geografiska variationen i produkterna som har gett regionen smeknamnet "Garden of France". Nantes- området är berömt för sina grönsaker och kakorna "Petit Beurre" ”bakade med smör” som det franska namnet betyder.

Guerande är den största tillverkaren av salt i Frankrike, och Mayenne, som ligger i den innersta delen av regionen, är en av de stora mjölkleverantörerna. Medan man i le Mans är känd för sina "Rillettes" och gäss uppfödning.

Vid kusten är det naturligtvis havets skatter som ostron, jungfruhummer och musslor, som står överst på menyerna.

Vin saknar man heller inte i detta område: Muscadet är den mest berömda. Med sin fruktiga och blomsteraktiga arom, är det mycket uppskattat till fisk och skaldjur. Man producerar dessutom röd- och rosévin, och i området Saumur är det mousserade vinet (bruten) Saumur Brut mycket framstående.

 
 
search map