Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Provence är sol och strand. Det är mat och vin. Det är urban och hippt samtidigt som det inte är långt till närmaste outforskade landsby. Det torra och på samma gång frodiga landskapet är en leverantör av alla typer av smaker och dofter som gör att människor från alla världens hörn flockas hit för att uppleva den helt unika provensalska atmosfär.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Konstnärer från hela världen har alltid varit attraherad av Provence. Cezanne, Van Gogh, Matisse, Renoir, Braque och Picasso är bara några av de många som hämtat inspiration i det berömda ljuset i Provence.

De flesta av de franska parfymer produceras i Provence som är så rik på aromer och dofter av lavendel, fruktträd, örter och mycket mer.

Sedan finns det festivaler i Provence. Förutom filmfestivalen i Cannes, bland annat teaterfestivalen i Avignon och Jazz i Antibes, och ett hav av lokala festivaler för att hedra blommor, vinhösten eller bara själva staden.

I Camargue, kan man uppleva den speciella formen av tjurfäktning som heter Course Libre eller Course Camarguaise, vilket är oblodig - för tjurar åtminstone. Här präglas föreställningen av akrobatisk show, att ta en rosett knuten mellan hornen på tjuren.

Provence täcker hälften av Frankrikes medelhavskust från Rhônedalen i väster till Monaco och Italien i öster. Det nordligaste Provence gränsar upp till de franska Alperna. Det är alltså ett mycket varierande område som ändå till viss del har gemensamma drag.

Provence är stort och förtjänar uppmärksamhet i geografiskt uppmätta doser från semesterfirare. Istället för att försöka nå allt på en gång, rekommenderar vi att man riktar in sig på ett mindre område att fördjupa sig i.

Städer

Den största staden är Marseille, dit man som semesterfirare enkelt kan få dagarna att gå med shopping, promenader på Corniche samt njuta på caféer och restauranger. Men även den gamla hamnen, katedralen Notre Dame de la Garde och försvarsverket och fängelseön Château d'If är platser som resenärerna i Marseille kan besöka. Marseille är Europeisk kulturhuvudstad år 2013.

Nice är den näst största staden i regionen och utmärker sig med sina många konstmuseer för bl.a. Marc Chagall och Henri Matisse samt asiatisk konst. Den gamla staden är en charmig labyrint med många små butiker, kaféer och restauranger. Nice har en vacker lång strandpromenad där hotell uppradade erbjuder uteservering med utsikt över den azurblå kusten.

Monaco och Monte Carlo ligger som ett litet exklusiv naturlig amfiteater runt hamnen med den ena imponerande yachten efter den andra. Man kan här i bil köra på många av de berömda sträckorna som utgör banan för den årliga Formel 1 Grand Prix: kasinot, den långa tunneln och rakan längs vattnet med poolen. Det hela doftar av internationellt jetset, och med kvadratmeter priset på ca 50.000 euro är det inte vem som helst som bor här.

Historia

Historiskt är Provence också något av en godbit. Påvarnas slott i Avignon, romerska teatrar och akvedukter samt hamnområdet vid Marseille är alla platser som vittnar om historien.

Många folkslag har passerat omkring Provence. Kelter, greker, romare, vikingar, tyskar, burgunderna, italienare och franska folkslag har alla bidragit till det Provence som ständigt fascinerar den historiskt intresserade besökaren.

Provence var under antiken bebott av ligurerna men från omkring 600 f.Kr. grundade grekerna kolonierna Massalia (Marseille), Nikaia (Nice), Antipolis (Antibes), Athenopolis (Saint-Tropez) och Agatha (Agde).

I 125 f.Kr. kände sig dessa kolonier hotade av en keltisk-ligurisk allians, att de sökte stöd från Rom som besegrade alliansen och erövrade det område som blev en del av Romarriket. Provence blev här efter präglad av romersk kultur.

Under 400-talet invaderades Provence första av visigoterna, senare av Ostrogothsen och sedan till sist av frankerna. På 500 - och 600-talet var området närmast självständigt och allierade sig under 700-talet med araberna som hade kolonier längs kusten. Efter slaget vid Poitiers år 732 ingick Provence i det frankiska riket. Genom delningen av imperiet efter Karl den Store uppstod kungariket Provence 855-863, kallat Transjuranske Burgund. Efter en rad tvister proklamerades i 879 det andra kungariket Provence. Det höll till 934 och kom senare under kungariket Arelat eller Burgund som år 1032 kom under Det Tysk-romerska Riket.

I 1125 blev Provence delat mellan Toulouse och Barcelona, och det fanns en stark katalansk stat orienterad mot Medelhavet. Albigenserkorståget i början av 1200-talet var början på en långvarig process som ledde till att Provence blev en del av dagens Frankrike.

Karl den 1:e av Anjous äktenskap i 1246 med arvtagerskan till grevedömmet Provence lade grunden för en nära koppling till Syditalien som fortsatte fram till slutet av 1400-talet. I 1309 slog påvedömet sig ner i Avignon och bodde här fram till 1377.

I 1481 blev Provence slutligen helt och hållet en del av Frankrike. 1500-talet präglades av religiösa krig och en allt större granskning av den nationella myndigheten som kulminerade under Ludvig den 14:e under andra halvan av 1600-talet.

Genom hela sin historia har Provence präglats av stadskultur på bekostnad av jordbruket. Från 1900-talet är turismen på grund av det milda klimatet blivit en av regionens viktigaste industrier.

Sol & Bad

Längs hela den provensalska kusten med 300 årliga soldagar ligger badorterna som pärlor på ett snöre. Anrika Saint-Tropez och Antibes mellan Cannes och Nice längs den franska rivieran lockar badgäster från när och fjärran.

Men det är också möjligt att hitta den lugna oberörda lilla stranden där man kan njuta av lugn och ro till ljudet av vågorna. På flera ställen består stränderna av stora flata stenar (Galette), och sandstränder ska man leta lite efter. Dock är det vid städerna ofta möjligt att hyra både parasoller och solstolar, dock ofta till ett saftigt pris.

Naturupplevelser

Naturen i Provence är otroligt varierande. Bergen i öster mot Italien, flera floder med mynning i deltat vid Camarguen med flamingos, tjurar och vilda hästar.

Höglandet bakom kusten, Garrigues kan väl bäst beskrivas som en form av barsk, grov och torr hedlandskap som är rikt på låga växter och ett hav av blommor och kryddörter.

Höga, eleganta cypresser, tallar och knotiga olivträd. Här är kastanjer, korkekar och stora tallar med sina parasollkroner. Nere på sydkusten hittar man de gröna mjuka kullarna, bördiga slätter av fruktplantager och de vackra kryddört-och lavendelfälten.

Slutligen finns den berömda kusten med många stränder som varierar i uttryck från den finaste sand över stora runda stenar (galetter) till de råa klipporna. Jacques Cousteau och Côte d'Azur är sammanflätade och i Medelhavet finns det fina möjligheter för att gå på upptäcktsfärd i den fascinerande och vackra världen under havsytan.

Vin & Gastronomi

Det provensalska köket domineras av ett överflöd av färska råvaror och Medelhavet som leverantör av alla sorters godsaker från havet. Många internationellt välkända rätter kommer härifrån. Bouillabaisse, Aioli, Ratatouille, Brandade de Morue, Salade Nicoise och inte minst Herbes de Provence är alla namn som kan få de flesta att slicka sig om munnen i en glädjefull förväntan. Salt och ris från Camargue, ostron från Medelhavet, olivolja och en mängd olika ostar, korvar och patéer är något av det semesterfirare uppskattar i Provence.

Norr om Avignon börjar Rhônedalens vinregioner med den gamla romerska staden Orange som centrum. Här hittar man berömda distrikt som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras och Beaumes-de-Venise. Alla är de distrikt som gör några av de mest kraftfulla röda vinerna i Frankrike, samtidigt som man även framställer spännande vita viner i både torra och söta varianter. Det finns världsberömda kultproducenter med flaskor till tusentals kronor, men förvisso också ett myller av fantastiska viner till mer rimliga priser.

Provence är utan tvekan Frankrikes obestridda rosé distrikt. Här produceras den stora majoriteten av landets roséer och kvaliteten varierar från det söta och billiga till några av de finaste och dyraste rosé som finns i hela världen. De röda vinerna från Bandol och Cassis vid kusten mellan Toulon och Marseille samt området mellan Avignon och Aix-en-Provence är vida berömda för sin höga kvalitet och stundtals mycket rimliga priser. Här finns något för alla semesterfirare, oavsett grad av nyfikenhet eller budget.

Slutligen får vi inte glömma den franska national aperitif, Le Pastis som härstammar från området kring Marseille. Den stora märkena Pernod-Ricard och Pastis 51 dominerar, men flera mindre framställare gör ganska intressanta versioner av den populära spriten baserad på fänkål, anis och olika örter. Den avnjuts med en skvätt vatten och en isbit på terrassen eller över en omgång Pétanque (spel) vid kaféet från kl. 17 och tills man sätter sig till bords för kvällen middag.

Det finns många möjligheter att åka på semester på landet i Provence. Det finns vingårdar, olivproducenter eller andra lantbruk som erbjuder boende för resenärer. Det finns flera versioner av Route des Vins (Vinrutter) i området som visar vägen till vindistrikten och ett hav av producenter som erbjuder rundvisning och vinprovningar. Möjligheterna är många.

Hideaways resor till Provence med flyg, hotell och hyrbil

 
 
search map