Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Chateauneuf-du-Pape ligger ca. 6 km söder om Orange och ca. 15 km norr om Avignon. Staden är känd för sina enastående viner med samma namn, och man kan nog bli ganska förvånad över att se att staden egentligen är en liten by med endast ca. 2200 invånare. Den erbjuder dock både restauranger och affärer.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Påvens stad


I 1316 blir Jean XXII utnämnd till påve och Avignon blir påvarnas residens. En tid efter att Jean XXII tillträtt startar han konstruktionen av ett nytt slott, på franska un Chateau neuf. Runt påvens nya slott växer staden som får sitt namn här ifrån: Chateauneuf-du-Pape. Jean XXII blev född och uppvuxen i Cahors. När han tillträde som påve i Avignon tar han med sig både bankmän och vinodlare i syfte att stärka påvens rikedom. Vinodlarna övertar en del övergivna gamla marker i staden runt omkring påvens nya slott och lägger här den grund som gör det möjligt att utveckla vinmarkerna kring Chateauneuf-du-Pape.

Vinets stad

I dag är Chateauneuf-du-Pape ett vindistrikt på 3300 hektar vinmarker som odlas av ca. 300 vinproducenter. Som något unikt och enastående har man i Chateauneuf-du-Pape lov att producera vin av 13 tillåtna druvsorter. Till skillnad får man i t.ex. Bourgogne endast använda druvan Pinot Noir för produktion av de stora röda vinerna. I Bordeaux använder man endast de två sorterna Cabernet Sauvignon och Merlot. Det röda vinet är ett kraftfullt vin medan det vita kan vara svår att definiera. Den utgör endast ca. 6% av produktionen och de druvor som används hör till en sort som inte används på många ställen än i södra Frankrike. Även om Rosévin är en mycket välkänd produkt från Provence produceras det inte rosévin i Chateauneuf-du-Pape. Det är helt enkelt inte tillåtet! Det finns många vinslott som erbjuder vinprovning, dégustation de vin men kan man inte riktigt få klarhet i de många vinslottens erbjudande kan man med fördel köra in till staden. Där finns flera vinbutiker som gör det möjligt att provsmaka viner från flera olika producenter samtidigt.

 
 
search map