Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Rhône-Alpes är variationernas region. Här är häpnadsväckande alpina toppar och de djupaste ravinerna i Europa. Här är skidorter i norr med utsikt över Mont Blanc och gränsen till Provence i södra Rhônedalen med vinodlingar och delikatesser.
I hela regionen finns året om naturupplevelser för den verkligt kräsna resenärern. Men det finns också städer som Lyon, Grenoble och Saint Etienne som erbjuder storstadspuls och internationell atmosfär.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Som Frankrikes största region i areal är Rhône-Alpes en munsbit om du vill ha allt på en gång. Det finns gott om resinnehåll i varje hörn av regionen. En semester i bergen, Savoie och Haute-Savoie kan lätt fyllas upp med besök till de stora sjöarna i närheten av Annecy och upp mot Schweiz, precis som en resa till Rhônedalen med tryffel, oliver och vin är ett bra förslag.

De stora städerna erbjuder en uppsjö av kulturella upplevelser, opera, teater och en hel del museer. Bland andra konstmuseer och historiska museer som Musée de la Resistance (Resistance Museum) i Lyon.
För sportfantasten är den franska första divisionen fotboll (Ligue 1) dominant av Saint-Etienne och Olympique Lyonnais med stolta traditioner. Det finns stora vintersport traditioner med olympiska städer som Chamonix, Grenoble och Albertville.

Rhône-Alpes är en grund för en av de stora traditionella och verkligt franska frititidssysselsättningarna pétanque och boule. I staden Saint-Bonnet-le-Château finns det internationella museum för just pétanque och boule. Lyon är klassificerad av UNESCO som ett världsarv och bjuder på flera festivaler under året med Fêtes des Lumières (festivalen för ljus) den 8 december som höjdpunkten då hela Lyon badar i ljuset från fönstren och professionella ljusspel på fasader och i parker.

Det finns gott om möjligheter att variera sin semester i Rhône-Alpes - både för den erfarne frankrike-resenären samt första gångsbesökaren.

Städer

Lyon är en av Frankrikes största städer och är en stark ekonomisk triangel med Grenoble och Saint-Etienne.

I själva verket det största affärsdistrikt utanför Paris och en av Europas ekonomiska stormakter. Här är det möjligt för semesterfirare att njuta av den internationella stadens atmosfär med en mängd kulturella erbjudanden och ett överflöd av möjligheter för den historiskt intresserade.

I Lyon med en av världens mest berömda och inflytelserika kockar, nämligen Paul Bocuse i Collognes-au-Mont-d'Or som all världens gastro-pilgrimmer fortfarande vallfärdar till trots restaurangens nu något slitna rykte.

Dessutom är det inte långt till metropolen Genève, som är den största staden i den fransktalande delen av Schweiz.

Historia

Rhône-Alpes har i många avseenden varit något av en svängdörr för många människor genom tiderna. Grottorna vid Chauvet (Ardèche) visar med 30.000 år gamla ritningar en del av mänsklighetens första konstverk.

En myriad av franska folkslag har historisk andel i regionen, liksom den mäktiga floden Rhône som genom tiden har bildat gränsen för bl.a. Frankrike och det tysk-romerska riket.

Flera historiker benämner Journée des tuiles (Tegelstenens dag) i juni 1788 i Grenoble som startskottet för den franska revolutionen. Här kastade missnöjda medborgare tegelstenar i huvudet på soldater som var utskickade för att slå ner den sjudande oro och missnöjet.

Den industriella revolutionen kom tidigt till området då en av de första kontinentala järnvägslinjerna blev etablerade från Saint-Étienne år 1827 och 1832.

För den historiskt intresserade resenären finns det gott om möjligheter till inspiration och fördjupning.

Naturupplevelser

Rhône-Alpes är ett paradis för naturälskare. I bergen i norr finns det stora möjligheter att vandra eller cykla på sommaren eller skidåkning på vintern.

I området runt Chamonix är Aiguille du Midi (Middagsnålen) med en av världens högsta linbanor och en magnifik utsikt över Mont Blanc-massivet. Namnet Middagsnålen kommer från det faktum att kl 12 står solen rakt ovanför topparna när man ser på det från Chamonix. Det är också här man finner Frankrikes längsta glaciär, den 7 km långa Mer de Glace (Ishavet) där du kan besöka grottor huggna ur isen.

Här finns flera naturparker: i de norra och östra alpint landskap på nästan provencalska områden i Drôme i söder och kring Centralmassivet i väster och norr.

Den stora klyftorna i Ardeche, Gorges de l'Ardèche, som ofta kallas Frankrikes svar på Grand Canyon. Här är ett magnifikt landskap som är en favoritdestination för franska och utländska turister.

I den södra delen av regionen möter det alpina klimatet medelhavsklimatet och skapar platån öster om Rhônefloden rika naturområden. Här finns stora vinodlingar, lavendelfält så långt ögat når, dungar av aprikoser, nötter och oliver.

Vin & Gastronomi

Rhône-Alpes är en region med stor gastronomisk profil. Utspridda över området finns ett hav av restauranger med eller utan stjärnor i Guide Michelin, där prisnivån och kvalitet går hand i hand. Man kan hitta fina internationella restauranger och det ultra-lokala köket där allt produceras och odlas på plats. I den senare kategorin kan vi lyfta fram Marc Veyrat i Annecy, som är den enda kocken i världen som har två gånger tre stjärnor i Guide Michelin. Gault Millaus guide menar att perfektion är omöjlig och har aldrig givit 20 poäng av 20 möjliga. År 2004 hände det dock för två restauranger - båda ägda av Marc Veyrat.

Den stora variationen av råvaror visar en region rik på gastronomiska möjligheter. Här är specialiteter som fjäderfä från Bresse, charkuterivaror (kallskuret) från Lyon, oliver från Nyons och tryffel från Tricastin. Bara inom ost finns många producenter och den mest kända är Tomme de Savoie, Bleu de Bresse, Beaufort, Gruyère, Picodon, Reblochon och Saint Marcellin. Drôme och Ardèche är också känd för blåbär, kastanjer och valnötter. Slutligen får vi inte glömma chokladproducenten Valrhona i Tain l'Hermitage och den världsberömda vita nougat från Montelimar.

En av Frankrikes stora vinregioner är Rhonedalen, där man i norr framställer några av de mest prestigefyllda och berömda vinerna från de branta sluttningarna runt Hermitageberget och längs floden Rhône mellan Valence och Vienne. Många vinälskare tror att den världskända druvan Syrah visar sig från sin allra bästa sida just här. Längre söderut hittar man massor av mindre kända och därför mer prisstarka vinregioner som producerar utmärkta viner i alla tre färgerna: rött, vitt och rosé. Det är där man fortfarande kan ha tur att hitta några av de återstående andelsvinkällarna (Cave Coopérative el. Kooperativ källaren) som fortfarande säljer vin en vrac (på tank) till förbipasserande gäster.

Det mycket vackra vindistriktet Beaujolais långt upp i norr till gränsen mot Bourgogne hör administrativt till regionen Rhône-Alpes, men ses av många mer som en Bourgogne. Vinerna görs av druvan Gamay som ger fruktiga och livliga rödvin, som bland annat gör sig utmärkt till fisk. Den världsberömda (och ökända) Beaujolais Nouveau kommer härifrån den tredje torsdagen i november och blir under stort ståhej utskickad i den vida världen som de första vinet av årets skörd. Men det finns även de tio cru i Beaujolais, som utmärker sig som mycket goda viner. De mest kända är Morgon, Moulin-a-Vent och Fleurie.

Slutligen finns det mindre kända och hyllade viner från Savoie som domineras av vita viner som Crépy och Apremont. Området är ganska litet och vinerna konsumeras mest lokalt och helst med ostfondue och lokala charkuterier. Priserna är låga och vinerna är utsökta.

 
 
search map