Semesterbostäder & hotell i Lyon

 
Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Lyon är centrum i Frankrikes andra största urbana område och har sin egen flygplats, vilket gör det lätt att ta sig hit från andra länder. Staden grundades av romarna och du kommer att se att de har satt sina spår när du promenerar omkring här.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhone-Alpes Karta över Frankrike

Unescos världsarv

Stadskärnan, som UNESCO har utsett till ett världsarv är full av arkitektur som vittnar om dess rika historia. I Lyon finns massor av charmiga kvarter som väntar på att bli utforskade. Centrum som är den mest spännande delen är enkel att ta sig runt i till fots. Dessutom har staden en kollektivtrafik som sägs vara en av de mest effektiva i landet.

Traboules

Lyon är berömt för sina Traboules, som bäst kan översättas som en slags passage eller trappuppgång. De första går tillbaka till det fjärde århundradet och utformades för att göra det enkelt för de som bodde i närheten av Sâonefloden att komma ner till vattnet och tillbaks igen. Gångarna användes även av silkeshandlare för att att komma från sina verkstäder till marknadsplatserna vid foten av bergen. Det finns Traboules på andra ställen i Frankrike också men inte i samma utsträckning och med samma variation i konstruktionen. Mer än 40 av dessa passager är öppna för allmänheten och de är en stor turistattraktion.

Kända personer

Två av Lyons mest kända invånare, filmens fädrar- bröderna Lumière har givit namn åt årets stora fest: Fête des Lumières. Lumière betyder ljus på franska, och mycket ljus är det huvudsakliga temat under den fyra dagar långa festen med höjdpunkt den 8:e december. Staden badar då i ljus. Små ljus överallt i privata fönster och professionella ljusshower omsluter stadens stora byggnader, kyrkor och torg. Det är ett absolut måste att uppleva om man är i regionen i början av december.

Gastronomi

Lyon kallas av många för världens gastronomiska huvudstad och präglas verkligen av sin matkultur. Det finns ett stort utbud av restauranger, allt från internationella till etniska och regionala. Överst på podiet står Paul Bocuse som är en levande legend och som symboliserar det franska kökets internationella dominans under de senaste 100 åren. Hans restauranger är ställen dit finsmakare och gourmeter vallfärdar från hela världen. Men resten av Lyons restaurangliv håller också en hög standard och priserna är rimliga. Prova till exempel frukost på en av de många mysiga caféerna i den gamla stadsdelen. Där får du en välsmakande kopp kaffe och såklart den obligatoriska croissanten till.

 
 
search map