Trafikförhållanden i Frankrike

 
Vart vill du resa?
Loading
När vill du resa?
Hur många personer?
 
Vuxna
Barn
Fler sökmöjligheter
0

Hämtar innehåll

Läs vidare här och bekanta dig med trafikreglerna i Frankrike.

Allmänt

De största vägarna (autoroutes, routes nationales, routes départementales) är nästan alltid i riktigt bra skick och det rekommenderas att välja dessa om du inte har massor av tid över att göra bilfärden till en upplevelse i sig. På sommaren bör det förväntas att det är mer trafik än vanligt, särskilt på helgerna då det kan uppstå kö-bildning och trafikstockningar i de mycket besökta områdena. Räkna därför god tid för bilturen. Det samma gäller naturligtvis under vintersäsongen då alla beger sig till skidorterna. Många fransmän tar bara en helg för skidåkning på vintern och det finns därför stor press på vägarna till och från skidorterna just under helgerna på vintern, speciellt i februari månad. Motorvägarna (Autoroutes) är ofta avgiftsbelagda vägar, markerade med skylten "Péage". På vissa av stoppen betalar du en fast avgift för tillgång till en sträcka och vid andra tar du en biljett vid infarten och betalar vid utfarten så beräknas avgiften utifrån hur långt du kört på motorvägen. Det är därför mycket viktigt att du håller reda på din biljett, annars måste du betala en extra avgift för att få lämna motorvägen. På de flesta vägar kan du betala både kort och kontant. Observerea att du bör hålla dig borta från filerna markerade med "Télépéage" eftersom dessa är ansedda för personer med ett chip fast i vindrutan (pendlare) och här kan du varken betala med kort eller kontanter. I många städer lönar det sig att parkera bilen i ett parkeringshus eller på en parkeringsplats i utkanten av staden för att istället utforska staden till fots eller via kollektivtrafik eftersom du annars riskerar att slösa en massa tid på att hitta en parkeringsplats i centrum.

Hastighetsgränser

På motorvägar är hastighetsgränsen 130 km/h och på vissa ställen endast 110 km/h och detta är tydligt markerat. Utanför motorvägarna tillåts du köra i 70 till 60 km/h, i städerna i 50 km/h och på vissa ställen endast i 30 km/h. Det förekommer regelbundet fartkontroller och därför bör du alltid följa hastighetsgränserna. Dessutom finns det fasta hastighetskontroller i vissa områden, särskilt på motorvägar och vid större städer. I dessa fall, uppmärksammas detta via skyltar som förvarnar i förväg. Även polisen genomför fartkontroller med kameror i väggrenen och blir du invinkad, får du boten direkt i handen när du stoppats.

Särskilda trafikförhållanden i Frankrike

Det finns några detaljer som kan vara bra att känna till innan du ska ge dig ut och köra i Frankrike. Först och främst ska du vara uppmärksam på fotgängare och cyklister som i en mycket större utsträckning än i de nordiska länderna korsar vägen vid rött ljus och med stor självklarhet. Skulle du som bilist skada en fotgängare, även om denna person korsar vägen olagligt vid rött ljus, kommer det att vara du själv som hålls ansvarig och straffas. Det gäller alltså att hålla ögonen öppna på vad som händer i trafiken och inte bara köra utifrån "sin rätt". Antalet cyklister i städerna ökar och det gör antalet cykelvägar också, men cyklisterna har inte vuxit upp på en cykel så som många av oss nordbor och följer i stort sett inte de allmänna trafikreglerna. Det kan därför vara klokt att hålla ett extra vakande öga på cyklister eftersom de kan bete sig helt oförutsägbart. Du bör även komma ihåg att trafikljusen skiftar direkt från rött till grönt och att det kan vara svårt att se trafikljuset ifall du står längst fram i korsningen och kanske har råkat köra för långt fram. Titta alltid efter "mini-trafikljus" inne vid vägkanten till höger, där du kan hålla koll på när ljuset skiftar. Till sist ska du komma ihåg att högerregeln gäller på alla ställen om inget annat anges.

Trafikförseelser

Precis som i Sverige och som tidigare nämnts gör man mycket för att hindra fortkörning i Frankrike. Rattfylleri bestraffas på så vis att det är olagligt att köra bil med en promille över 0,5. Ligger promillen över 0,8, eller om du vägrar bli testad bör du räkna med böter på upp mot 4500 euro samt indraget körkort. Notera även att i Frankrike träder en ny lag i kraft den 01.07.2012. Lagen kräver att alla motordrivna fordon (undantagsvis mopeder) oavsett var de är registrerade, skall vara utrustade med alkoholtest (èthylotest). Det är meningen att du ska kunna testa dig själv innan du kör bil, ifall du är osäker på om din promille är för hög. I Frankrike ska promillen ligga under 0,5 ifall du lagligt ska få köra bil. Alkoholtestet kan köpas på apotek, bensinmackar och i supermarket och kostar endast några få euro. Användning av bilbälte krävs och barn under 10 år får inte sitta i framsätet om inte övriga passagerarplatser i bilen är upptagen av andra barn. Om så är fallet ska det äldsta barnet sitta fram. Parkerar du utanför de angivna områdena eller på platser med en skylt som anvisar "parkering förbjuden", finns det en risk att bilen antingen forslas bort eller har bultas fast när du kommer tillbaka. I detta fall, ska du kontakta den lokala polisen och betala böter på plats innan du kan få tillgång till din bil igen.

Hyra bil

Var uppmärksam på om den hyrda bilen går på bensin eller diesel. Vanligtvis är detta markerat på tanklocket, så du inte kommer att göra fel vid tankning. Det lönar sig också att tänka över hur stor bil du har behov för då många parkeringsplatser och garage är äldre och därför inte särskilt lämpade för långa, breda bilar av SUV-typ. OM du ska på storstadssemester är en stor bil inte heller det mest lämpliga eftersom det troligen kommer bli svårt att hitta parkeringsplats, ju större bilen är.
 

 
 
search map