Kundservice

Praktiska upplysningar

Generell praktisk information

Innan avresa

Innan ni lämnar ert säkra hem bör ni ta reda på vad som gäller angående er hemförsäkring. Överväg att det kan vara en bra idé att gardera den med en kompletterande reseförsäkring. Er vanliga försäkring täcker säkert många olyckor, men skulle någon bli sjuk här hemma eller om ni själv skulle bli sjuk under semestern är det bara de minsta standardförsäkringarna som ger ersättning. Sverige är nu med i Schengen-sammarbetet, men det är ändå en god idé att ha sitt pass med. Ska ni dessutom igenom Schweiz så är det obligatoriskt. Passet är trots allt ett bra och internationellt känt legitimationsbevis som ni kan komma att behöva visa i flera situationer.

Sjukdom

Skulle ni under resan få behov av läkarhjälp bör ni ta er till närmsta sjukhus, eller ringa 118 vid akut sjukdom. Ni ska dock vara förberedda på att det sällan talas varken engelska eller tyska samt att standarden för vad man kan förvänta sig av ett italienska lokalt sjukhus, är något annorlunda än vad vi är vana med hemma i Norden. Inga vaccinationer är nödvändiga, men vi vill rekommendera er att ta med myggmedel på sommaren. Myggstift och sprayer går att inhandla på apotek.

Pengar

Valuta

Sedan den 1:a januari 2002 har euron varit det standardiserade betalningsmedel i alla de länder man reser igenom till Italien, med undantag för de som kör igenom Schweiz.

Kreditkort

Man kan normalt ta ut pengar mellan kl. 08.00 och 24.00 i kontantautomater som finns i så gott som varje stad. Det bör dock inte tas för givet att våra sammarbetspartners, restauranger eller andra ställen accepterar betalning med kreditkort. Sträva alltid efter att ha minst 100 euro i kontanter då det kan dyka upp situationer när man behöver snabb hjälp, medicin om natten eller läkarbesök. Var också uppmärksam på att depositionen på de flesta ställena ska erläggas i kontanter!

Trafik

Vägar & trafik

Har ni valt en semesterbostad ute på landet ska ni inte bli överraskade om den sista biten av vägen inte är asfalterad och i ett tillstånd som man i Sverige skulle betrakta som oframkommlig för annat än terränggående fordon. Det är inte något vi är vana vid här hemma, men om italienarna själva kan köra på dem så kan också vi. Men det krävs lägre fart och större uppmärksamhet. Om man däremot bor närmre landsvägen, bör man naturligtvis förvänta sig att andra människor kör på den, vilket medför visst trafikbuller.

Parkering

När man parkerar ska man alltid vara mycket uppmärksam på om det är planerat för marknad samma dag eller dagen efter i det område man befinner sig. Även om man parkerar lagligt så är det på marknadsdagar på många p-platser och anslutande gator inte tillåtet att parkera. Bilen blir oftast bortforslad och det är sedan svårt att få tag i den igen samtidigt som man får dryga böter. I de flesta storstäder ska man betala för att parkera. Parkeringsbiljetter köper man antingen i automater precis som hemma eller i närmste kiosker som heter Tabacchi. Blå parkeringsrutor signalerar att man betalar för att parkera, vita signalerar att man kan parkera gratis medan gula signalerar att det är förbjudet att parkera där. Kontrollera dock alltid att det inte finns skyltar som visar annan information. Vi rekommenderar att man i storstäderna försöker parkera utanför staden och ta sig in med offentlig transport. Förutom att det i en del städer är förbjudet att köra in i centrum (läs om miljözoner ovan) kan trafiken i städerna ofta vara betydligt mer hektisk än vi är vana vid hemma.

Säkerhetsväst

Från den 1:a april 2004 är det i Italien infört lag om obligatorisk säkerhetsväst i bilen. FDM skriver bl.a. "Säkerhetsvästen är av reflekterande material och ska användas då man vistas utanför bilen i mörker utanför stadsmässig bebyggelse i Italien. Lämnar man bilen för att te.x. placera ut varningstriangeln ska man bära säkerhetsvästen, som kan vara gul med orange band eller tvärtom (färgen är dock inte ett krav)". Västen kan köpas hos FDM (öppnas i ett nytt fönster) och på bensinstationer i Italien för ca. 10 euro.

Alkoholtest

I Frankrike träder en ny lag i kraft den 01.07.2012. Lagen kräver att alla motordrivna fordon (undantag mopeder) oavsett var de är registrerade utrustas med alkoholtest (èthylotest). Det är meningen att man ska kunna testa sig själv innan man kör bil, ifall man är i tvivel om ens promille är för hög. I Frankrike ska promillen ligga under 0,5 ifall man lagligt ska köra bil. Alkoholtestet kan köpas på apotek, bensinmackar och i supermarket och kostar endast några få euro. Blir man stoppad utan att ha alkoholtest i bilen får man böter på 11 euro. Ifall man hyr bil ska man alltid kontrollera att den är utrustad med ett alkoholtest.

Ankomst till semesterbostaden

Tidig ankomst

Det vill som huvudregel inte var möjligt att checka in före angiven ankomsttid på er voucher då tidpunkten är satt utifrån när rummet/lägenheten/villan förväntas vara klar och städad.

Sen ankomst

Normalt är det endast stora hotell som har dygnet runt bemannad reception. Det ger dem möjlighet att acceptera senare ankomster än den tid som är angiven på vouchern, men endast ifall de blir informerade i god tid. Är det inte möjligt att hålla sig inom den angivna check-in tiden ombedes ni informera In-Italia i god tid så kan vi undersöka möjligheten för senare check-in. Märker ni först på ankomstdagen att ni blir försenade ombedes ni ringa till hotellet/stället direkt. Hotellet har rätt att sälja rummet till någon annan efter kl. 22:00 ifall ni inte dyker upp och reglerna kan vara annorlunda för mindre ställe.

Normalt har mindre hotell, semestercenter, lägenheter och villor inte dygnet runt bemannad reception men en del ställe accepterar ändå senare ankomst och då ska ovan procedur följas.

Det kan inte garanteras att ankomst efter normal check-in tid kan tillåtas och ni bör därför beräkna gott om tid för att nå fram till er semesterbostad och ta förbehåll för att det ofta förekommer bilköer genom Europa under sommarmånaderna.

Städning

Städningen är annorlunda i Italien för man definierar det efter andra principer. Då man har skor på sig inomhus i lägenheter och hus är golven inte det viktigaste. I gengäld får fönsterkarmar, fönster och möbler större uppmärksamhet under städningen. Det finns normalt inte dammsugare i lägenheterna. Man använder istället kvast för att få golven rena. Kommer ni fram till en lägenhet som inte är ren ska ni kontakta receptionen eller ägarna med det samma. Vi kan inte ta hand om det när ni kommer hem, men det kan personalen på plats göra mycket snabbt! Detta gäller även under själva vistelsen. Ger det inget resultat ombedes ni kontakta oss.

Sängar

Det finns alltid kuddar och filtar till alla lägenheter, hus och hotell men riktiga täcken förekommer sällan i italienska hem. Täcken finns oftast bara i bergen i norra Italien. Sängarna kan vi inte kommentera i förväg, men en sak är säker: Det är med säkerhet inte samma säng som du är van vid hemma. Under säsongen får vi klagomål på att sängar är för mjuka, för hårda, för låg eller för hög... Sängen är en mycket personlig möbel och det är svårt att hitta någon som tillfredsställer alla. Som en följd av detta accepterar vi inte klagomål över sängens standard! När det gäller bäddsoffor och extra sängar vill vi göra uppmärksam på att dessa ofta är av lägre standard än de riktiga sängarna men detta kan också variera från ställe till ställe.

Är allting helt fel?

Skulle ni finna allvarliga brister/fel i semesterbostaden som inte överenstämmer med den beskrivning ni fått eller beställt utifrån ska ni så fort som möjligt ta kontakt med oss på +46 40 60 60 499 / +45 33 15 13 13 eller på info@in-italia.se. Det händer att kunder får tilldelat fel bostad eller att omgivningarna har förändrat sig sedan vi senast kontrollerade stället. I sådana fall finns det ingen anledning att bli arg och låta sina frustrationer gå ut över oss när ni kommer hem. Kontakta oss istället med en gång! För vi kanske kan lösa problemet med en gång.

Hemresa

När ni lämnar er semesterbostad bör det ske innan den senaste tidspunkt som är angivet på ert uppehållsbevis. Kom ihåg att in- och utresedagen alltid är jäktig för den lokala personalen, och det hela ska ske snabbt för att få iordning lägenheten till nästa gäst som kommer senare på dagen. Har ni varit på ett mindre ställe och haft det bra värdesätts det alltid om ni visar det för den lokala personalen. Många av uthyrarna blir glada när deras gäster haft det bra och är nöjda. Likaså blir de ledsna när gästerna inte tyckt om stället, staden eller maten.

Diverse info

Bad och stränder

Vattnet vid de italienska kusterna är huvudsakligen alltid rent och klart. Italien har under de sista 15 åren fokuserat på havsvattnets kvalitet med utmärkta resultat. Den nordliga delen av Adriatiskahavskusten är generellt mer förorenad än andra platser. De flesta stränder i Italien är betalstränder där det är obligatoriskt att hyra solstol och /eller parasoll. På många ställe finns det även offentliga stränder men dessa är ofta små och välbesökta.

Djur

Varje år kommer det som en stor överraskning för många kunder att det finns djur i Italien. Därför vill vi gärna understryka att det är mycket vanligt att ha hund när man bor på landet i Italien. Man ska heller inte bli chockad om man ser en eller flera katter i staden man besöker. Stänger man inte dörrar och fönster kan en del vara så fräcka att gå in i er bostad i hopp om att hitta något gott att äta. På samma vis är insekter heller inte ett okänt fenomen i Italien, så det är klokt att förse sig med diverse läkemedel som te.x. myggstift.

Språkkunskaper

Italienarna talar ofta inte engelska, tyska, franska eller andra främmande språk. Endast några få ställen där man i flera år tagit emot turister har översatt skyltar, menyer och liknande till engelska och tyska. Det kan därför starkt rekomenderas att man lånar eller köper en liten ordbok eller lexikon.
I alla italienska storstäder och många av de mindre finns ett informationskontor vid tågstationen. Här kan man hämta kartor över staden, diverse upplysningar om utställningar i staden etc. Normalt är det alltid engelsktalande personal på dessa kontor.
Inte ens den som talar bra italienska kan säkra sig mot brister i språket - det kan vi på kontoret lova - så fråga hellre en gång extra och se det som en upplevelse.

Normat beteende

Vi betonar att sociala beteenden i Italien är mycket, mycket annorlunda än i norra Europa. Detta skulle kunna vara (och är) föremål för många tjocka böcker. Vi vill bara påminna om att i Italien och i övriga världen kommer långt med vänlighet. Är man missnöjd med något, bör man först försöka med en lugn och dämpad strategi. Man ska därför inte vilseledas av tanken om de känslomässiga italienarna och deras stora gester och därmed börja med att att skrika högt och slå näven i bordet från början. Denna typ av betéende kan man alltid övergå till ifall vänlighet inte fungerar. Kom ihåg att Al Capones ord om att man kommer längre med ett vänligt ord och en pistol än bara med ett vänligt ord, men låt bli att "dra pistolen" till vänligheten är helt slut.

Öppettider

Observera att butikerna i Italien normalt håller öppet från kl. 09.00 till kl. 12.30 och från kl. 16.00 till kl. 19.00 - likaså lördag (öppettiderna kan dock variera). På många sommardestinationer vid kusten har butikerna också öppet om söndagar. Det är dessutom i regel en halv fridag i veckan som varierar från stad till stad, från butik till butik. Restaurangerna och butikerna har alltid en stängd dag i veckan, men det finns inga regler för vilken. Det bästa är att fråga när man ankommer på stället.

Dricks

På alla restauranger ska man betala ett mindre obligatoriskt tillägg som kallas coperto. Coperto är ett belopp som man betalar för själva dukningen av bordet. Coperto tillfaller som regel själva ägaren och fungerar därför inte som dricks till personalen som serverat. Det finns inga fasta regler om dricks i Italien men det är självklart alltid fint att lägga ett mindre belopp ifall man varit nöjd med betjäningen.

Husdjur

Vi skandinaver anser att våra husdjur vara en del av familjen och där vi ofta har dem sovande inomhus och ibland till och med i vår egen säng. Italienarna har deras hundar utomhus nästan dygnet runt. I Italien är det lag på att man samlar upp avföring från sin hund och det är även lag för att alla hundar över 30 cm ska vara kopplade på alla offentliga platser. Görs inte det riskerar man böter. På vissa ställe som t.ex. tåg och färjor ska hundar även bära munkorg. Har man fler än två husdjur i bilen ska man enligt lag ha dem fastspända i koppel eller i bur. När du planerar din resa till Italien och vill ta med ditt husdjur ska man alltid komma ihåg djurpass och låta vaccinera sitt djur för den obligatoriska rabiesvaccination senast 21 dagar innan avresa. Dessutom ska alla husdjur vara öronmärkta eller bära chip-ID. Låt aldrig ditt husdjur vara ensam i bilen om sommaren pga fara för värmeslag. Ta inte med ditt husdjur i butiker, på restauranger eller på stranden. På en del stränder är husdjur tillåtna men de ska alltid vara kopplade. Det är absolut inte tillåtet att ens husdjur badar i poolen, ligger i möblerna på semesterbostaden eller går runt lös på stället där man bor.

Helgdagar

Varje land har sina speciella helgdagar, även Italien. Många tror att ett katolskt land har flera av dem än vi i Skandinavien men så är det inte. I Italien är Skärtorsdagen, Långfredagen och Julafton exempel på ganska vanliga arbetsdagar, men istället håller italienarna fritt den 15:e augusti, den 25:e april (Italiens befrielse), den 1:a maj, 2:a juni (Republikens dag) osv. Det finns dessutom lokala helgdagar i Italien då alla butiker normalt håller stängt. Söndagöppet är i stort sett ett helt okänt begrepp i Italien.

Transport

Om ni reser med tåg i Italien vill vi påminna er om att stämpla biljetterna på perrongen, innan ni går på tåget. Det är nämligen dyrt att resa med ej-stämplad tågbiljett, och kontrollanter finns i stort sätt på alla tåg. Bussbiljetter ska alltid köpas innan man går på bussen i barer eller i kiosker med en blå skylt som heter Tabacchi. Offentliga transportmedel fungerar bra norr om Rom och på Amalfikusten. Förbindelserna är mer problematiska söder om Napoli, på Sardinien och på Sicilien. Det är en god idé att hyra en bil om man reser hit. Taxi är generellt sätt dyrare än i Sverige. Biluthyrning är kostsamt i Italien och bör därför organiseras i förväg. Bil kan hyras från 2.500-3.000 kr per vecka med fritt kilometerantal. Bensin är naturligtvis för egen räkning, och tanken bör fyllas innan man återlämnar bilen, annars kommer man att få betala en avgift på över 100 kr. Bensinmackarna i Italien har en dag stängt i veckan, som normalt skiftar från vecka till vecka. Det finns bara få självbetjäningsstationer. Försök därför för egen skull att alltid ha bra med bensin på tanken.

Överfall

Trots alla fördommar så är maffian ett mycket ovanligt förekommande fenomen som normalt inte intresserar sig för turister. Naturligtvis ska man varken i Italien eller i Stockholm gå med sin fulla plånbok i bakfickan, skylta med sin rikedom i skumma kvarter eller lämna sin resväska mitt på gatan. Ficktjuvar finns det tyvärr gott om i många storstäder vilket man ska vara uppmärksam på. Alarmnummer är 112 som i hela Europa, men personalen är italiensktalande.

Töm bilen, annars gör tjuven det

Precis som på de flesta ställe runt omkring i världen så bör man heller inte i Italien fresta svaga själar och lämna kvar värdesaker i bilen så kom ihåg att ta era värdesaker med er när ni parkerat er bil.

Barn i Italien

Barn är välkomna överallt i Italien och italienarna älskar barn. Man ska inte bli försäkräckt ifall ens blonda barn får en klapp på huvudet eller en vänlig kläm på kinden. Generellt kan man få samma babyutrustning i Italien som här hemma - urvalet av nappflaskor, nappar, barnmat etc är störst på diverse apotek men även i supermarket finner man de mest nödvändiga ting.Dessutom finner man i supermarket även ett stort urval av barnmat på glasburk - dock är det ekologiska urvalet av produkter inte lika stort som vi är vana vid hemma och mycket har tillsatt socker. Vi är vana vid att den lille sover i sin barnvagn utanför butiker och restauranger men detta är absolut inte normalt i Italien, och framför allt inte när vädret är kallt. Amning är tillåtet på offentliga platser men bör ske diskret. I Italien tar man barnen med överallt och det är inte en märklig syn att en familj går och och äter mycket sent på kvällen med de små. Obsevera i övrigt att man inte ska förvänta att finna hög barnstol varken i semesterbostaden eller på restauranger. Det finns på enstaka ställe men är inget man ska förvänta sig.

Lägenheter och självständiga hus

Semesterbostadens inredning och utrustning

Lägenhetens kvalitet hänger naturligtvis ihop med priset, jämfört med den klassifikation vi ger lägenheterna i form av solar. Lägenheterna är normalt sett rena men det finns inte något i köksskåpen förutom standardutrustning: salt, peppar, socker, toalettpapper osv. bör köpas eller medtagas till ankomsten. Det finns sällan heller diskmedel eller diskborste utan kökssvamp. Ta med (eller köp) köksahanddukar ifall ni vill vara säkra på att detta ska finnas för er under vistelsen. Köket består normalt sett av två eller fyra kokplattor (oftast gas), kylskåp med litet frysfack samt tallrikar, bestick och enklare glas för det antalet personer som kan bo i lägenheten. Var uppmärksam på att kylskåpet ofta ska tändas vid ankomsten och att det ytterst sällan finns ugn i lägenheterna. Det är stor skillnad på den köksutrustning man använder i Italien - då man huvudsakligen äter pasta och grillstekt kött med råa grönsaker - och det man använder i Nordeuropa. Köken är nästan alltid mycket spartanskt utrustade! Ni bör därför inte förvänta er att det finns ugn, vattenkokare, kaffekokare eller liknande utrustning. Lägenheterna är normalt utrustade med traditionell italiensk kaffemaskin som fungerar efter annan princip. Tar du med egen kaffekokare bör du även ta med filter och kaffe då kaffet i Italien rostas annorlunda. Ett bra tips ifall ni vill laga lite mer krävande rätter är att ta en bra kökskniv med: en sådan finner man aldrig i köket. Det finns sällan heller riktiga vinglas i lägenheterna. I Italien har man i det hela taget lite svårt vid att finna "rytmen" och vänja sig till att vin inte uteslutande ska ses som en del av kosten, men mer som ett utsökt njutningsmedel. Därför är det vanligt att man använder vardagsglas / vattenglas till vin och inte så kallade vinglas. Det finns normalt sett heller inte dammsugare i lägenheterna då man ofta använder kvast / borste för att göra golven rena.

Ifall man upptäcker vid ankomsten att det inte finns rätt antal bestick, glas, stolar osv ombedes man med det samma hänvisa sig till den nyckelansvarige / personalen på plats så uthyraren kan ordna det som fattas.

Trots av alla romantiska tankar så är italienska lägenheter, hotell och hus normalt inte trevliga! I italienska hem finns det som regel inte vägglampor. Det finns heller inte sofflampor och liknande utan uteslutande en lampa mitt i taket i varje rum. Detta gäller naturligtvis oftast inte de mer högklassiga och lyxiga bostäderna. Man finner sällan stearinljus pga kulturskillnader. Italienarna bor generellt i mörkare lägenheter bl.a. för att hålla temperaturen nere under sommaren och uppe om vintern. Italienska hus och lägenheter är nämligen oftast långt ifrån lika välisolerade som våra, varför man också ska vara medveten om att det ofta är mer lyhört. Aircondition är en annan sällsynt lyx. Där vi gärna bor i ett ljust hem då vi ofta är hemma sätter italienarna fokus på att det ska vara komfortabelt: livet levs ju ändå på gatan, på baren och på restaurangen!

Sängkläder & handdukar

Undersök alltid innan avresa att du packat med sängkläder, handdukar och kökshanddukar ifall detta inte är inkluderat i priset eller i de tjänster som finns. Observera att sängkläder och handdukar där de kan hyras bör bokas minst en vecka innan ankomst. Ifall er vistelse är på mer än en vecka så bytas dessa oftast om lördagen, men det blir inte gjort för er: Det ska nästan alltid hämtas i receptionen.

Avfall

I Italien sorterar man generellt avfall i papper/papp, plast, glas/burkar mm. Man ska därför vara uppmärksam på att få sorterat ut avfallet innan det kastas i de olika behållarna. På offentliga platser finner man ofta soptunnor indelade till de olika föremålen.

Agriturismo

Att vistas på landet

Ifall man väljer att bo på en agriturismo (gård) där ägarna fortfarande bor och har deras aktivitet på gården ska man tänka på det som lantbruksproduktion kan medföra. Bor man på landet har man som oftast hund och / eller katt. Det kan även förekomma husdjur som luktar och lockar flugor till sig, men som ofta hålls på behagligt avstånd från semesterbostäderna. En liten detalj: Väljer man att bo på landet förekommer det ofta att sista vägen fram till gården går via en icke asfalterad grusväg av dålig standard. Detta kräver att man håller en låg hastighet och lämnar den låga sportbilen hemma. Man ska även vara klar över att det på landet i Italien blir väldigt mörkt om natten. De små vägar som leder fram till gården är sällan upplysta. Undgå att köra vilse genom att ankomma till gården inom det tidsrum för check-in som anges på vouchern.

Till och från?

Då de flesta gårdar ligger ute på landet är det ofta omöjligt att ankomma med offentlig transport. Under vistelsen behöver man göra diverse inköp och vill man komma runt och se sig omkring så är bil nödvändigt. Vi rekommenderar därför alltid våra kunder att ha bil till förfogande när man väljer att bo på en agriturismo.

Respekt

Många av de agriturismi som hyr ut lägenheter är resultatet av många års hårt arbete. Ofta har gården gått från generation till generation och därför är många ägare stolta över deras ställe. Man bör därför ha detta i minnet, att man är inneboende "privat" och därför behandla lägenheten och omgivningarna med respekt.

Hotell

Parkering

de flesta hotell utanför storstäder har ofta en parkeringsplats där gästerna kan parkera gratis. Där emot har hotellen inne i städerna antingen en parkeringsplats som man kan använda mot betalning eller ingen parkering alls. Ifall så är fallet har de ofta ett samarbete med närliggande parkeringshus/garage där gästerna kan parkera mot betalning. Man kan därför förvänta att man ska betala för parkering i förbindelse med en hotellvistelse.

Mat/dryck på hotellrum

När man bor på hotell förväntas det att man intar sina måltider utanför rummet. Det är självklart tillåtet att ta med kaka, macka och dryck till rummet men det är inte tillåtet att själv tillaga mat på rummet. Skönt nog bjuder Italien på många kulinariska frestelser så detta borde inte vara något problem.

Allergi

Som utgångspunkt är alla hotellrum rökfria men mindre annat anges. Allergiker bör dock vara uppmärksamma på att vi inte kan garantera att det aldrig förekommit rök i ett rum. Det samma gör sig gällande angående husdjur. Även om husdjur inte är tillåtna kan vi aldrig garantera att det aldrig förekommit sjur på rummet.

Skona miljön

Vid hotellvistelse kan man som regel få bytat handdukar dagligen. Låter man sin handduk ligga på golvet efter användning är detta ett tecken till städerskan att man önskar byta. Har man miljön i åtanke kan man använda sin handduk mer än en gång och hänga det på tork. Flera hotell har blivit miljömedvetna och rekommenderar sina gäster att återanvända sina handdukar istället för att byta dagligen.

Frukost

Som skandinav är man van till en solid frukost - det ska man inte räkna med att få när man bor på hotell i Italien. På flera ställe serveras det endast kaffe/te, kex och rostat bröd som är en normal frukost för italienare. På vissa ställe är frukosten anpassad till de nordiska gästerna och har ett större urval. En bra regel är: förvänta dig inte någon spektakulär frukost!

Villor

Att bo i en självständig villa

Även om man har hyrt en självständig villa och därmed "har den för sig själv" bör man vara uppmärksam på att det kan finnas grannar som man ska ta hänsyn till. Oväsen till långt ut på natten och under siestan kan störa andra boende i området. Med andra ord: tänk på din granne! Man bör också förvänta att ägaren av villan dyker upp flera gånger under vistelsen för att sköta om ägendommen (vattna blommor, rengöra poolen osv).

Storstäder

Transport till / från flygplats

Det finns flera möjligheter för att komma till och från flygplatserna. Antingen med schuttle-bus, tåg eller taxi så ska man alltid räkna med att det tar tid då det ofta är mycket trafik kring flygplatserna, på de stora vägarna samt inne i städerna. Med mindre man förbokat en privat transfer och dämed känner till priset bör man i övrigt förhöra sig om priset innan man åker i väg. Observera att flera kommuner har fasta priser för taxi mellan flygplats och centrum. Se efter uppslag på engelska på flygplatsen.

Rabattkort

I de flesta storstäder i Italien finns det pengar att spara vid att köpa rabattkort (10-gångskort eller veckokort) för offentlig transport (buss, metro och spårvagn) och sevärdheter. Förhör er om möjligheterna på det lokala turiskontoret.

Prisnivåer vid större sevärdheter

Var uppmärksam på att prisnivån på barer och restauranger vid större sevärdheter och på kända platser ofta är skruvat absurt högt upp. Det kan löna sig att leta efter billiga biljetter i de mindre besökta gatorna där man kan komma över prisvärda biljetter.

Turistinformation

Det är en riktigt god idé att göra ett besök på det lokala turistkontoret. Här är de uppdaterade med vad som sker i staden och området och kan ge goda tips på utflyktsmål samt andra praktiska upplysningar.

Trafik

Var förberedd på att trafiken i storstäderna ofta är mycket hektisk sett med nordiska ögon. Lita inte på det gröna ljuset utan titta hellre en extra gång då de italienska bilisterna inte alltid respekterar de internationella trafikreglerna.

Skidsemester

Upphämtning av liftkort

Liftkort köpes på det lokala liftkontoret i staden. Det ligger som regel vid huvudliften i centrum. På några av destinationerna där de erbjuder lägenheter kan liftkort köpas på samma ställe där man hämtar nyckeln till sin lägenhet.

Hyra av skidor och pjäxor

Det finns flera olika möjligheter för att hyra skidor och pjäxor. Generellt kan man välja mellan tre typer av skidor och pjäxor: nybörjare, medel och proffs. Här finns det som regeln även möjlighet för att hyra hjälm etc. Det är en god idé att kontrollera om er försäkring täcker stöld av hyrda skidor då det dessvärre händer att skidor blir stulna. Vi kan rekommendera att man "parar" sina skidor med någon annans (alltså att man sätter två olika par skidor ihop) när de lämnas utan uppsyn vid exempelvis restauranger osv.

Trafik

Det är en riktigt god idé att planera körtiden till skiddestinationen ordentligt innan man reser. Här är det viktigt att vara uppmärksam på att några bergspass kan vara stängda pga snöfall. Detta kan också gälla de olika tunnlar nere i bergen som kan vara stängda åt någon riktning. Ifall väderutsiken visar snöfall kan det varmt rekommenderas att köra tidigare än beräknat då trafiken ofta kan stå stilla. Kom ihåg att ha bytat till vinterdäck och ta med snökedjor. Utan dessa kan de i några tillfälle vara omöjligt att komma upp för berget.

Transfer från flygplatsen

Dessvärre är möjligheterna för transfer från diverse flygplatser till de olika skiddestinationerna inte speciellt stora. De kör generellt på fasta dagar och med stort tidsintervall. Man ska därför vara mycket lyckosam ifall en transfer-buss parerar med flygtiden. Undersök detta innan avresa så man inte slutar med att spilla flera timmar på att vänta, eller för den sakens skull inte ens kommer fram på den beräknade ankomstdagen.

Ankomst

På ankomst och avresadagarna är det ofta kaos i staden då många av de nya gästerna ankommer tidigt och de som ska resa hem ofta blir kvar lite längre för att åka lite skidor innan man reser hem. Detta resulterar i mycket trafik och mer eller mindre dubbelt så många skidåkare i pisterna. För att undgå för mycket trafik rekommenderar vi att man kör tidigt hemåt.

Semestercenter

Om semestercenter

Har man valt att tillbringa semestern på ett italienskt semestercenter (typiskt vid kusten) med restaurang, pool och diverse andra faciliteter så ska man förvänta sig att det förekommer hög musik till omkring midnatt och att underhållningen (för barn och vuxna) är på italienska. När italienarna tar på denna typen av center har de en förväntning om underhållning under dygnets alla vakna timmar, och det får de. Men å andra sidan ska man även räkna med att det är krav på lugn och ro under siestan (oftast från kl. 13:00 - 16:00) och att poolerna därför är stängda under denna tidspunkt.

Faciliteter på stället

Pool

Generellt är användning av badmössa obligatoriskt i pooler. På de flesta ställe har poolen fasta öppettider: man ska inte räkna med att kunna använda poolen efter klockan 19-20:00 och mitt på dagen under siestan stängs poolen på många ställe för att skapa lugn och ro för de som vill vila. Dessutom är öppnande av utomhuspooler helt förbundet med vädret, en kall vår kan betyda att de första öppnar någon vecka senare än normalt. Alla pooler är dock normalt öppna i mellan och högsäsongen, dvs. från början av juni till mitten av september. På en del ställe nära kusten har man valt att använda havsvatten i poolen.

Wi-Fi

Vi vill uppmärksamma att bara för att det finns wi-fi betyder detta inte att du kommer på internet överallt. Ofta fungerar det nära receptionen och i övriga gemensamma utrymme (sällan i trädgården / på terrassen) medan det ofta kan vara problem på rummen / i lägenheterna. Detta beror på som regel kombinationen av en svag signal och många tjocka väggar.